Sempena Perhimpunan Agung UMNO – Akta-Akta PREVENTIVE Wajib Dilaksanakan Secara Tegas

SUARAM sebuah pertubuhan NGO haram, tetapi dibiarkan bergerak bebas. DAP sebuah pertubuhan politik yang matlamatnya bertentangan dengan semangat Perlembagaan, tetapi dibiarkan bergerak bebas, malah dibenarkan bertanding di dalam Pilihanraya. Kurang pasti apa status sebenar Dong Zong yang semakin banyak membuat onar akhit-akhir ini, tindak-tanduknya jelas tidak selari dengan Perlembagaan, juga dibiarkan bergerak bebas.

Kebebasan berlebihan yang diberikan kepada berbagai pertubuhan, termasuk parti politik, telah menimbulkan perasaan keluh-kesah di kalangan rakyat. Tindak-tanduk mereka MENGGADAI masa depan negara kita. Setelah lebih 50 tahun negara kita menikmati keamanan dan kestabilan, yang telah membawa kepada kemakmuran dan kemajuan, rakyat mula dihidangkan dengan berbagai tindak-tanduk pihak-pihak yang tidak bertanggung-jawab, sehingga terbayang suatu bentuk kekacauan, huruhara dan kehancuran yang bakal melanda negara kita….its just a matter of time.

Setahu kita, negara kita mempunyai mempunyai berbagai undang-undang, yang telah digubal oleh pengasas-pengasas Persekutuan Tanah Melayu dan Malaysia moden, bagi menjamin keamanan, kestabilan dan kemakmuran negara. Malah, dari pengalaman-pengalaman kita berhadapan dengan berbagai cabaran sebelum dan selepas negara kita merdeka, termasuk pemberontakan bersenjata oleh  Parti Komunis Malaya di zaman Darurat(1948-1960), kita telah mempunyai cukup pengalaman untuk berhadapan dengan cabaran-cabaran baru di hari ini.

Malangnya, undang-undang yang ada di tangan kita, dan pengalaman-pengalaman kita, seolah-olah sudah tidak berguna lagi. Hari demi hari, negara kita seolah-olah semakin hampir dengan saat-saat kehancuran. Di manakah para pemimpin yang telah diamanahkan oleh jutaan ahli-ahli UMNO dan puluhan juta rakyat Malaysia, untuk menjamin keamanan, kestabilan dan kemakmuran negara. Apakah mereka semua sudah menjadi DAYUS di dalam melaksanakan amanah yang diberikan kepada mereka. Sekiranya mereka TIDAK BERANI dan DAYUS untuk melaksanakan tugas dan tanggung-jawab yang telah diberikan oleh UMNO dan rakyat, apa lagi yang mereka tunggu….NYAH sahaja dari jawatan mereka….berilah laluan kepada pemimpin-pemimpin lain yang mampu melaksanakan amanah ahli-ahli UMNO dan rakyat.

SEMPENA PERHIMPUNAN AGUNG UMNO tahun ini yang bermula hari ini, aku  ingin menarik perhatian semua kepada hanya satu seksyen sahaja dari Akta Pertubuhan 1966, untuk renungan para pemimpin UMNO yang telah diberikan amanah oleh ahli-ahli UMNO dan rakyat. Seksyen 2A ini bertajuk ‘PERTUBUHAN BERDAFTAR HENDAKLAH MENJALANKAN URUSAN MENGIKUT PERLEMBAGAAN’. Kandungan penuh Seksyen 2A ini adalah sebagai berikut:

Adalah menjadi kewajipan tiap-tiap pertubuhan berdaftar di dalam menjalankan aktiviti-aktivitinya dan dalam menjalankan hal-ehwalnya, memastikan bahawa aktiviti-aktiviti dan hal-ehwal itu adalah mengikut, selaras mengikut dan mematuhi, peruntukan-peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan-Perlembagaan Negeri, dan jika ada daripada aktiviti-aktiviti atau hal-ehwal mana-mana pertubuhan yang adalah dalam apa cara berlawanan dengan, atau berkurangan atau bertentangan terhadap, atau tidak mengambil kira mengenai:

a)   Sistem kerajaan demokratik yang diperintah oleh seorang Raja Berperlembagaan Malaysia, dan, dalam Negeri-Negeri masing-masing oleh Raja-Raja Berperlembagaannya atau Yang Di-Pertuan Negeri, atau

b)   kedudukan agama Islam sebagai agama Malaysia, dengan agama-agama lain diamalkan secara aman dan harmoni, atau

c)   penggunaan Bahasa Kebangsaan bagi maksud-maksud resmi, atau

d)   kedudukan orang Melayu dan orang asli Negeri Sabah dan Sarawak, atau

e)   kepentingan sahtaraf kaum-kaum lain,

seperti yang diperuntukkan di bawah Perlembagaan Persekutuan atau mana-mana Perlembagaan Negeri, Pendaftar boleh membatalkan pendaftaran pertubuhan itu, selepas memberi pertubuhan itu suatu peluang untuk memberi representasi kepadanya.

Ini hanya satu seksyen dari salah satu dari ratusan Akta-Akta yang telah digubal oleh Parlimen kita. Kalaupun banyak dari Akta-Akta seolah-olah tersimpan rapi di Muzium Negara, dan jarang digunakan,  aku yakin dan percaya, sekiranya Seksyen 2A Akta Pertubuhan 1966 ini sahaja dikuat-kuasakan, sudah memadai untuk kita menjamin masa depan Agama, Bangsa dan Negara kita. Pertubuhan-pertubuhan yang mempunyai matlamat-matlamat yang bertentangan dengan semangat dan peruntukan Perlembagaan Persekutuan tidak sewajarnya dibenarkan bergerak bebas di negara kita, sebagaimana kita telah MENGHARAMKAN Parti Komunis Malaya satu ketika dahulu.

Pesanan aku kepada para pemimpin dan perwakilan UMNO, jangan sekali-kali takut atau gentar di dalam melaksanakan tugas dan tanggung-jawab yang telah diamanahkan, di dalam memartabat dan mempertahankan Agama, Bangsa dan Negara.

Kepada pemimpin dan perwakilan UMNO, selamat berhimpun, semoga Allah swt memberkati anda semua.

 

 

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s