Bangsa Mana Punca Rasuah – Perbandingan Malaysia dan China

Semalam kita di’geletek’ oleh suatu kenyataan oleh Naib Pengerusi DAP Kebangsaan yang baru, Dr. Ariffin S.M. Omar yang bermaksud ‘ kadar rasuah di negara ini berpunca daripada pemonopolian Melayu dalam Sektor  Awam…..meletakkan kesalahan kepada kakitangan awam yang majoritinya berbangsa Melayu dan beragama Islam sebagai punca kepada amalan rasuah di Malaysia’.

Dr. Ariffin mungkin ‘teransang’ untuk mengeluarkan sesuatu kenyataan, bagi membuka mata rakyat Malaysia, bahawa beliau telah dilantik oleh Jawatankuasa Pusat DAP sebagai salah seorang Naib Presiden DAP. Beliau tentu sekali amat bangga bahawa beliau adalah di antara dua orang sahaja muka Melayu yang telah dilantik ke Jawatankuasa Pusat DAP. Beliau sudah tentu ingin menyampaikan mesej bahawa beliau bukanlah ‘balaci’ DAP, tetapi adalah seorang yang mempunyai ‘merit’ tersendiri.

Aku kurang pasti samada Dr. Arifin ini ada meninjau ‘Corruption Perception Index(CPI)’ yang dikeluarkan oleh Transparency International(TI), yang menyenaraikan 176 negara seluruh dunia mengikut ‘scale’ dari 100(paling bersih) ke 0(paling corrupt).  Mengikut CPI 2012, Malaysia berada di kedudukan no.3 di kalangan negara ASEAN, dan no.54 di seluruh dunia dengan score 49. Sementara negara China, disenaraikan di no.80 dengan score 39.

Ini bermakna, sebuah negara bernama Republik Rakyat China, yang 95% dari 1.2 billion penduduknya adalah bangsa Cina, adalah di antara negara paling banyak mengamalkan rasuah di dunia. Memandangkan seluruh ‘diaspora’ Cina di seluruh dunia berasal dari Tanah Besar China, bukankah kedudukan negara China di dalam senarai CPI dunia yang begitu TERUK boleh dijadikan ukuran yang jelas tentang tahap amalan rasuah di kalangan  bangsa Cina itu sendiri, di mana sahaja mereka berada di dunia ini.

Jadi, apakah asas dan justifikasi Dr. Ariffin untuk membuat suatu ‘andaian bodoh’ bahawa faktor ‘monopoli’ jawatan perkhidmatan awam oleh penjawat awam Melayu adalah punca amalan rasuah terdapat di negara ini?

Jelas sekali, hanya beberapa kerat  ‘Melayu bodoh’ yang berjaya ditarik oleh DAP untuk dijadikan ‘window dressing’ bagi menutup segala niat jahat mereka terhadap bangsa Melayu.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s