Jalan Penyelesaian Isu Kalimah Allah, Kristian Guna Sahaja Kalimah TUHAN

Seseorang itu diterima sebagai seorang Islam apabila dia mengucap ‘syahadatain’, atau dua kalimah syahadah berbunyi, “Aku bersaksi bahawa tiada TUHAN melainkan ALLAH, dan aku bersaksi bahawa Muhammad itu Rasul Allah”.

Kalau lafaz itu di dalam bahasa Inggeris, ianya berbunyi, “I bear witness that there is no GOD but ALLAH, and I bear witness that Muhammad is the Messenger of Allah”.

Sebutan di dalam bahasa Arab pula ialah, “Asyhadu an la ILAH illa ALLAH, asyhadu anna Muhammad rasulullah”.

Kalau kita bandingkan ketiga-tiga cara mengucapkan ‘syahadatain’ atau dua kalimah syahadah  di dalam bahasa Melayu, bahasa Inggeris, dan bahasa Arab, perkataan TUHAN dalam Bahasa Melayu, bersamaan dengan perkataan GOD dalam Bahasa Inggeris, dan ILAH dalam Bahasa Arab. Sedangkan di dalam ketiga-tiga bahasa tersebut, kalimah ALLAH sebagai NAMA KHAS kepada Tuhan, digunakan di dalam ketiga-tiga bahasa.

Di dalam bible bahasa Inggeris, perkataan yang digunakan sebagaimana TUHAN dalam bahasa Melayu ialah GOD. Namun begitu, mengikut kepercayaan TRINITY di dalam agama Kristian, GOD mempunyai tiga ‘entity’ ketuhanan mereka yang terdiri dari ‘God the Father’ atau ‘Tuhan Bapa’, ‘Son of God’ atau ‘Tuhan Anak’, dan ‘Holy Spirit’ atau ‘Roh Suci’. GOD dalam bahasa Inggeris pula bersamaan dengan ‘TETRA-GRAMMATON’ di dalam Bible bahasa Greek/Latin, dan Yehowah di dalam Bahasa Hebrew(Bahasa Yahudi kuno).

Bible-bible terawal di tulis di dalm bahawa Hebrew, bahasa Greek/Latin, dan kemudiannya diterjemah ke bahasa Arab.

Kekeliruan tentang isu kalimah ALLAH ini berlaku di Malaysia apabila terdapat beberapa ‘kerat’ pemimpin tertinggi PAS menggunakan bible  bahasa Arab dan bahasa Indonesia SAHAJA sebagai perbandingan, sedangkan bible bahasa Arab dan bahasa Indonesia BUKAN bahasa asal penulisan bible. Bahasa-bahasa asal bible ialah bahasa Hebrew, bahasa Greek/Latin dan bahasa-bahasa Eropah termasuk bahasa Inggeris.

Masalah timbul kerana pemimpin-pemimpin tertinggi PAS, iaitu  Nik Aziz dan Haji Hadi JAHIL tentang sejarah penulisan bible Kristian. KEJAHILAN mereka tentang nama-nama Tuhan seperti TETRA-GRAMMATON, YEHOVAH dan GOD yang digunakan di dalam bible-bible bahasa Hebrew, bahasa Greek/Latin dan bahasa Inggeris, menyebabkan kuasa perbandingan mereka terhad kepada bible bahasa Arab sahaja….selain dari bible bahasa Indonesia, sedangkan kita semua sudah jelas dan nyata bahawa penggunaan kalimah ALLAH di dalam bible bahasa Indonesia adalah sebahagian dari strateji halus CHRIATIAN MISSION mengembangkan agama Kristian di kalangan umat Islam di Indonesia, Sabah dan Sarawak.

Majlis Syura PAS dilapurkan akan bermesyuarat malam besok bagi mencapai keputusan ‘konsensus’ tentang isu ini. Bagi aku, jalan penyelesaian agak mudah, jika PAS ikhlas di dalam mencari jalan penyelesaian, dan tidak bertindak SEPERTI LEMBU DI CUCUK HIDUNG oleh PKR dan DAP. PAS hanya perlu mengambil pendirian bahawa, sekiranya dirujuk kepada bible-bible di dalam bahasa-bahasa asal orang Kristian iaitu Hebrew, Greek/Latin dan Inggeria, tidak terdapat kalimah ALLAH di dalam mana-mana bible asal tersebut. Yang ada ialah nama-nama  seperti  TETRA-GRAMMATON, YEHOWAH dan GOD. Sedangkan perkataan GOD di dalam bahasa Inggeris itu pula bersamaan dengan perkataan TUHAN dalam bahasa Melayu.

Oleh itu, jalan penyelesaian isu ini ialah dengan penganut Kristian mennggunakan sahaja kalimah TUHAN di dalam bible mereka, dan jangan lagi nak ‘kacau-kacau’ kalimah ALLAH.

 

 

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s