Kaji Semula Kelayakan KETUA MENTERI BUKAN MELAYU Menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu

Tahniah kepada Sekretariat Mendaulatkan Islam Sebagai Agama Persekutuan yang telah membuat ketetapan untuk menghantar suatu memorandum kepada Raja-Raja Melayu berhubung isu penggunaan kalimah Allah.

Sebut sahaja Raja-Raja Melayu, terbayang di kepala kita Mesyuarat Majlis Raja-Raja yang turut dihadiri oleh Menteri-Menteri Besar yang menjadi penasihat kepada Sultan negeri masing-masing. Semua Menteri-Menteri Besar terdiri dari kalangan bangsa Melayu, yang semestinya beragama Islam, selaras dengan peruntukan perlembagaan negeri-negeri yang mempunyai Sultan.

Namun begitu, bagi negeri-negeri yang tidak mempunyai Sultan, negeri-negeri tersebut diwakili oleh Tuan-Tuan Yang Di-Pertua Negeri, yang akan diiringi oleh Penasihat-Penasihat mereka iaitu Ketua-Ketua Menteri. Berbeza dengan negeri-negeri bersultan di mana Menteri-Menteri Besar adalah dari kalangan bangsa Melayu, Ketua-Ketua Menteri di negeri-negeri tidak bersultan tidak semestinya terdiri dari bangsa Melayu. Persoalan timbul, apakah wajar seorang Ketua Menteri bukan Melayu turut serta di dalam Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu, sedangkan fungsi Majlis Raja-Raja Melayu berkait rapat dengan persoalan-persoalan berkaitan kedudukan istimewa Melayu, kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan dan sebagainya.

Ini bertepatan dengan senarai fungsi Majlis Raja-Raja Melayu yang boleh kita baca di dalam Laman Web Penyimpan Mohor Besar Raja-raja Melayu, yang antara lain  menyenaraikan perkara-perkara berikut:

1.   Tiada apa-apa undang-undang yang menyentuh secara langsung mengenai keistimewaan, kedudukan, kemulian atau kebesaran Raja-raja boleh diluluskan dengan tiada persetujuan Majlis Raja-raja.

2.   Majlis Raja-raja hendaklah diminta fikirannya sebelum dibuat apa-apa perubahan tentang dasar mengenai tindakan pentadbiran di bawah Perkara 153 (mengenai kedudukan dan keistimewaan orang Melayu, Bumiputera serta juga hak kaum-kaum lain).

Di sini aku nampak terdapat sedikit KEJANGGALAN dan KECACATAN berhubung institusi Majlis Raja-Raja Melayu, apabila KETUA MENTERI BUKAN MELAYU layak hadir di dalam Mesyuarat Majlis Raja-Raja atas kapasiti sebagai Penasihat kepada Yang Di Pertua Negeri. Pada masa ini, satu-satunya Ketua Menteri bukan Melayu ialah Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang.

Di dalam membincangkan hal-hal melibatkan kepentingan bangsa Melayu dan agama Islam, termasuk isu Kalimah Allah, aku percaya Raja-Raja Melayu perlu berbincang secara terbuka dan berterus terang. Tetapi, apakah ini mungkin berlaku apabila seorang yang dianggap sebagai MUSUH MELAYU dan MUSUH ISLAM turut sama berada di dalam Mesyuarat??

Aku percaya, sudah tiba masanya Majlis Raja-raja mengkaji semula kelayakan KETUA MENTERI BUKAN MELAYU menganggotai Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu. Kita tidak mahu MUSUH DALAM SELIMUT dan GUNTING DALAM LIPATAN.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s