Nik Aziz Otak BERSERABUT Mendakwa Solat Orang UMNO Tidak Diterima

Mursyidul Am PAS Nik Aziz sekali lagi menonjolkan betapa BERSERABUT kepala otaknya apabila mendakwa sembahyang(solat) orang UMNO tidak diterima oleh Allah swt, kononnya kerana perjuangan UMNO berlandaskan ‘kebangsaan’.

Nik Aziz bukan sahaja mempunyai otak BERSERABUT, malah jelas sekali beliau BODOH dan BEBAL. Beliau mendakwa UMNO berjuang atas dasar ‘kebangsaan’ hanya kerana nama UMNO di dalam bahasa Melayu, iaitu Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu(PEKEMBAR), mempunyai kalimah ‘kebangsaan’ di dalamnya. Jika diInggeriskan, PEKEMBAR akan menjadi United Malays National Organisation(UMNO).

Sememangnya nama UMNO di dalam bahasa Melayu mengandungi perkataan ‘kebangsaan’, tetapi kalimah ‘kebangsaan’ di sini bukan merujuk kepada sesuatu ideology perjuangan, tetapi ‘kebangsaan’ di sini merujuk kepada SEMPADAN GEOGRAPHY, sebagaimana digunakan apabila merujuk kepada ‘peringkat daerah’, ‘peringkat negeri’, atau ‘peringkat kebangsaan’. ‘Peringkat kebangsaan’ boleh juga disebut ‘peringkat nasional’, ‘peringkat negara’ atau ‘peringkat persekutuan’. Penggunaan kalimah ‘kebangsaan’ yang merujuk kepada SEMPADAN GEOGRAPHY termasuklah LAGU KEBANGSAAN, BAHASA KEBANGSAAN, PERTANDINGAN PERINGKAT KEBANGSAAN, dan sebagainya.

Malah kalimah ‘Se-Malaysia’ di dalam nama Parti Islam Se-Malaysia(PAS) juga merujuk kepada SEMPADAN GEOGRAPHY ‘peringkat kebangsaan’, ‘peringkat negara’, ‘peringkat nasional’ atau ‘peringkat persekutuan’.

Di dalam kekeliruan Nik Aziz membezakan antara ‘kebangsaan’ yang merujuk kepada ‘sempadan geography’, dengan ‘kebangsaan’ sebagai suatu ideology, Nik Aziz berani pula mendakwa solat orang UMNO tidak diterima oleh Allah swt. Bukankah MENGERJAKAN SOLAT LIMA WAKTU itu Rukun Islam Kedua, selepas DUA KALIMAH SYAHADAH? Dan, bukankah SOLAT LIMA WAKTU itu TIANG AGAMA? Oleh itu, apakah justifikasinya untuk mendakwa kefahaman tertentu tentang  ‘kebangsaan’ boleh membawa kepada penolakan perlaksanaan TIANG AGAMA itu sendiri?

Solat itu adalah TIANG AGAMA. Terdapat terlalu banyak hadith-hadith yang memberi gambaran bahawa PERBEZAAN UTAMA antara orang Islam dan bukan Islam, ialah bahawa orang Islam mengerjakan SOLAT, sedangkan orang bukan Islam tidak mengerjakan solat. Persoalannya, apakah PAS telah menukar TIANG AGAMA dari MENGERJAKAN SOLAT kepada KESETIAAN POLITIK kepada parti PAS?

Malah, kalau Nik Aziz nak kaitkan ‘kebangsaan’ di dalam nama UMNO dengan suatu ‘ideology’ perjuangan sekalipun, perjuangan berasaskan ‘bangsa’, ‘kebangsaan’, dan ‘nationalisma’ itu pun tidak ada salahnya mengikut pandangan agama. Tidak dapat dinafikan ada pihak yang salah faham dengan menyamakan perjuangan ‘bangsa’, ‘kebangsaan’ dan ‘nationalisma’ dengan perjuangan ‘asobiyyah’ yang dilarang oleh Islam. Tetapi ‘asobiyyah’ tidak sama dengan perjuangan ‘bangsa’, ‘kebangsaan’, atau ‘nationalisma’. Malah bekas Presiden Kedua PAS, Al-Marhum Dr. Burhanuddin El-Hilmy di dalam beberapa penulisannya pernah MENEMPELAK pihak yang menyamakan perjuangan ‘bangsa’, ‘kebangsaan’ dan ‘nasionalisma’ dengan perjuangan ASOBIYYAH.

ASOBIYYAH yang dilarang oleh Islam ialah SIKAP TAKSUB kepada kumpulan tertentu sehingga menolak kebenaran dan melakukan kezaliman terhadap kumpulan lain.

Nik Aziz dan PAS tidak sedar, bahawa beliau dan parti itu sendiri telah lama terjebak di dalam ASOBIYYAH. Sikap taksubnya kepada Pakatan Rakyat telah menjerumuskan PAS ke dalam kesesatan yang nyata, seperti menggugurkan perjuangan menegakkan negara Islam, dan mengenepikan perjuangan melaksanakan hudud. Malah sikap ASOBIYYAH PAS telah mendorong PAS menggadaikan kalimah ALLAH untuk diSYIRIKKAN olah rakan-rakan kongsinya di dalam Pakatan Rakyat.

Wahai Nik Aziz!!! Bertaubatlah sebelum terlambat!!!!

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s