Kejatuhan PAS – Dari ‘Parti Islam Se-Malaysia’ kepada ‘Parti Ajaran Sesat’

Sejarah negara kita telah menyaksikan muncul dan terhapusnya RATUSAN kumpulan-kumpulan berasaskan AGAMA, tetapi tergolong di dalam kumpulan-kumpulan pengamal AJARAN SESAT. Terdapat beberapa ‘jemaah’ AJARAN SESAT yang berjaya menarik puluhan ribu pengikut dan penyokong, antaranya DARUL ARQAM yang telah diharamkan.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri, TS Muhyiddin Yassin, telah mengejutkan beberapa pihak apabila secara TERBUKA dan IKHLAS menggambarkan Parti Islam Se-Malaysia(PAS) sebagai PARTI AJARAN SESAT, berikutan kenyataan Mursyidul Am PAS, Nik Aziz, bahawa solat orang UMNO tidak diterima oleh Allah swt…..selain dari berbagai-bagai kenyataan beliau yang MENYESATKAN sebelum ini, termasuk membenarkan kalimah ALLAH digunakan di dalam bible versi bahasa Melayu.

Walaupun kenyataan TS Muhyiddin telah dibuat secara tenang dan bersahaja, ianya memberikan implikasi yang amat besar. TS Muhyiddin ialah Timbalan Perdana Menteri Malaysia, dan beliau diketahui umum adalah anak kepada seorang TOKOH ULAMA di negeri Johor suatu masa dahulu. Beliau juga diketahui umum amat berhati-hati di dalam mengeluarkan kenyataan-kenyataan, walaupun terhadap ‘musuh’ politik seperti pemimpin-pemimpin PAS. Apabila TS Muhyiddin mengeluarkan kenyataan terbuka bahawa PAS adalah ‘Parti Ajaran Sesat’, sudah tentu beliau telah membuat perhitungan tertentu dan berdasarkan fakta-fakta yang sahih.

Sebenarnya, TS Muhyiddin bukan orang pertama yang melabelkan PAS sebagai ‘Parti Ajaran Sesat’. Kira-kira enam bulan yang lalu, Badan Perhubungan UMNO Terengganu telah menganjurkan suatu seminar bertajuk PAS PARTI AJARAN SESAT di Kuala Terengganu. Malah, hampir setahun yang lalu, blog WARISAN TANAH MELAYU KITA telah pun menampilkan suatu penulisan di dalam Bahasa Inggeris atas tajuk ‘PAS – Parti Ajaran Sesat’.

Aku mengambil kesempatan ini untuk menyatakan SOKONGAN TIDAK BERBELAH BAGI terhadap kenyataan TS Muhyiddin. Sememangnya, PAS telah SESAT, dan MENYESATKAN.

Mungkin sudah agak terlambat untuk Kerajaan mengambil tindakan terhadap PAS  sebelum PRU13, sebagaimana yang pernah diambil oleh Kerajaan terhadap jemaah-jemaah AJARAN SESAT yang lain termasuk Darul Arqam. Namun begitu, setelah BN kembali berkuasa selepas PRU13 , Kerajaan tidak boleh membiarkan lagi suatu ‘jemaah’ AJARAN SESAT seperti PAS untuk terus menyesatkan umat Islam di negara ini. Paling tidaknya, PAS tidak wajar terus dibenarkan menggunakan kalimah ‘Islam’ pada namanya, apatah lagi PAS sendiri telah menukar dasar perjuangannya dari Negara Islam kepada Negara Kebajikan. Jadi apa salahnya jika nama PAS ditukar kepada Parti Kebajikan Se-Malaysia, atau PKS.

Tidak dapat dinafikan bahawa PAS telah melalui beberapa fasa ‘transformasi positif’ pada penghujung 1970an dan awal 1980an, dengan penyertaan tokoh-tokoh GERAKAN ISLAM, terutama dari kalangan bekas pemimpin gerakan pelajar baik dari dalam, maupun luar negara. Pada fasa tersebut, penyertaan di dalam proses demokrasi hanya dilihat hanya sebagai salah satu WASILAH atau CARA untuk berdakwah. Ringkasnya, KUASA POLITIK hanyalah suatu WASILAH DAKWAH, sedangkan MENEGAKKAN ISLAM adalah matlamat sebenar wasilah tersebut.

Malangnya, sejak akhir-akhir ini, PROSES DEMOKRASI sudah tidak lagi menjadi WASILAH DAKWAH bagi PAS. KUASA POLITIK telah bertukar menjadi MATLAMAT, sedangkan ISLAM telah dijatuhkan martabatnya sekadar menjadi ALAT untuk mengaburi mata pengundi beragama Islam.

PAS sememangnya sedang mengalami ZAMAN KEJATUHAN, dari sebuah ‘Parti Islam Se-Malaysia’, kepada ‘Parti Ajaran Sesat’.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s