Mempertahankan Hak Melayu/Bumiputra BUKAN RASIS

Sebelum ini ada GOLONGAN KELIRU yang melabelkan perjuangan memartabatkan bangsa itu sebagai ‘assobiyyah’. Sedangkan ‘assobiyyah’ itu sebenarnya merujuk kepada SIKAP TAKSUB KEPADA KUMPULAN tertentu, tidak kira samada kumpulan itu ialah suatu bangsa, suatu parti politik, suatu persatuan, malah suatu kelompok yang lebih kecil. Malah, sebagaimana aku terangkan sebelum ini, sebuah parti yang menggunakan nama ‘Islam’ sekalipun boleh terjebak ke lembah ‘Asobiyyah’ sekiranya KETAKSUBAN kepada parti tersebut mendorong mereka berlaku tidak adil kepada  musuh-musuh politik mereka.

GOLONGAN KELIRU ini membuat kesilapan besar sekali lagi apabila sewenang-wenangnya melabelkan mereka-mereka yang mempertahankan perkara-perkara tertentu di dalam Perlembagaan sebagai RASIS. Sebagaimana ramai telah maklum, terdapat 183 ‘Articles’ di dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia, antaranya ialah Article 3, Article 152 dan Article 153, yang menyentuh tentang perkara-perkara seperti Agama Persekutuan, Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara dan ‘Kedudukan istimewa Melayu/Bumiputra Sabah dan Sarawak’.

Perkara-perkara ini merupakan sebahagian dari ’embodiment’  KONTRAK SOSIAL di antara kaum-kaum terbesar di negara ini yang telah berlaku pada awal 1950an, beberapa tahun sebelum tarikh kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957. Melalui KONTRAK SOSIAL ini, umat Melayu bersetuju dengan desakan penjajah British untuk memberikan hak kerakyatan kepada 1,200,000 pendatang dari negara China, dan 300,000 pendatang dari India, DENGAN SYARAT, kaum pendatang yang diberikan hak kerakyatan Persekutuan Tanah Melayu itu mengiktiraf KEDUDUKAN ISTIMEWA BANGSA MELAYU sebagai penduduk dan pemerintah asal negeri-negeri Tanah Melayu. Dari KONTRAK SOSIAL inilah lahirnya sistem pengenalan MELAYU/BUMIPUTRA dan BUKAN MELAYU/BUKAN BUMIPUTRA.

KONTRAK SOSIAL tersebut adalah suatu KONTRAK atau PERJANJIAN, yang tidak mempunyai had masa, dan berkuat-kuasa SELAMA-LAMANYA, kecuali jika kedua-dua pihak bersetuju untuk membatalkannya. Sekiranya hanya suatu pihak sahaja yang berhasrat untuk membatalkannya, KONTRAK tersebut akan terus berkuat-kuasa dan WAJIB DIPATUHI oleh anak cucu kedua-dua pihak. Dari keputusan PRU13 baru-baru ini, amat terang dan jelas, bahawa DAP dan PKR begitu ghairah berkempen untuk MENGHAPUSKAN identifikasi MELAYU/BUMIPUTRA dan BUKAN MELAYU/BUKAN BUMIPUTRA sebagaimana diperuntukkan di dalam Perlembagaan Persekutuan. Dan amat terang dan jelas, KAUM CINA telah menyokong DAP dan PKR. Ini bermakna kaum Cina telah ‘default’ atau GAGAL MEMATUHI PERJANJIAN.

Apabila kaum Cina GAGAL MEMATUHI PERJANJIAN, adalah amat wajar bagi kaum Melayu menuntut supaya kaum Cina MENYERAHKAN BALIK KERAKYATAN, dan kembali ke negara asal nenek moyang mereka, Tanah Besar Cina.

Namun begitu, terdapat suatu ‘trend’ di kalangan parti-parti pembangkang, khususnya PKR dan DAP, dan media-media mereka, untuk melabelkan sesiapa sahaja yang cuba mempertahankan peruntukan-peruntukan Perlembagaan, khususnya melibatkan isu-isu agama dan bangsa, sebagai  RASIS. Bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir tidak terlepas dari  dituduh RASIS. UMNO dituduh RASIS. Perkasa dituduh RASIS. Utusan Malaysia dituduh RASIS. Bekas Hakim Mahkamah Rayuan dituduh RASIS. Malah sesiapa sahaja yang cuba bersuara mempertahankan perkara-perkara tertentu di dalam Perlembagaan Malaysia akan dituduh RASIS.

Sebenarnya, penyokong-penyokong PKR dan DAP adalah GOLONGAN TERKELIRU. Tidak semua perbahasan yang merujuk kepada isu-isu bangsa itu tergolong di dalam RACISM atau ‘RASIS’. Hak-Hak Melayu/Bumiputra adalah di antara peruntukan-peruntukan penting di dalam Perlembagaan Persekutuan, berdasarkan KONTRAK SOSIAL sebagaimana telah dinyatakan. Hanya apabila DAP dan PKR mula mempersoalkan, mencabar dan berhasrat menghapuskan peruntukan-peruntukan tersebut, adalah menjadi TANGGUNG-JAWAB para pemimpin Melayu untuk MEMPERINGATKAN kembali kepada mereka apa yang telah dipersetujui oleh datuk nenek mereka, sebagai syarat datuk nenek mereka diberikan kerakyatan Persekutuan Tanah Melayu.

Oleh itu, mempertahankan Hak Melayu/Bumiputra BUKAN RASIS, tetapi adalah tindakan terpuji dan wajar, demi menjamin PEMATUHAN terhadap KONTRAK SOSIAL yang telah dipersetujui oleh NENEK MOYANG kepada bangsa Melayu, Cina dan India di negara ini.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s