HAK MENGUNDI Wajar Dikhaskan Kepada Melayu/Bumiputra Sahaja

Mengikut catatan sejarah sebelum kemerdekaan negara kita, menjelang tahun 1930, bilangan kaum PENDATANG dari Tanah Besar Cina telah MELEBIHI penduduk Melayu/Bumiputra di Semenanjung Tanah Melayu. Namun begitu, bilangan kaum PENDATANG CINA tersebut mulai berkurangan semula pada awal 1930an disebabkan faktor kemelesetan ekononi. Kemelesetan ekonomi pada awal 1930an telah menyebabkan ratusan ribu PENDATANG tersebut meninggalkan negara ini, samada untuk kembali semula ke Tanah Besar Cina, atau berhijrah ke negara-negara lain seperti Amerika Syarikat dan Australia.

Beberapa tahun sebelum kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada 1957, penjajah British telah mendesak UMNO dan Raja-Raja Melayu supaya bersetuju dengan cadangan British supaya PENDATANG CINA yang telah berada di Persekutuan Tanah Melayu melebihi tempoh tertentu diberikan HAK KERAKYATAN. Malah, penjajah British telah dilihat menjadikan ini sebagai salah satu syarat yang perlu dipenuhi oleh UMNO dan Raja-Raja Melayu, sebelum British boleh memerdekakan Persekutuan Tanah Melayu.

Para pemimpin UMNO dan Raja-Raja Melayu pada masa itu berhadapan dengan satu DILEMA. Sekiranya mereka tidak bersetuju dengan cadangan British untuk memberikan hak kerakyatan kepada kaum PENDATANG CINA, British akan melewatkan tarikh kemerdekaan. Selagi Persekutuan Tanah Melayu belum merdeka, penjajah British akan terus membenarkan lebih ramai PENDATANG CINA masuk ke negara ini untuk bekerja di lombong-lombong bijih  timah. Hanya kemerdekaan boleh mengembalikan kuasa kepada UMAT MELAYU. Hanya kemerdekaan akan mengembalikan kuasa kepada UMAT MELAYU untuk tidak membenarkan KEBANJIRAN PENDATANG CINA ke Tanah Melayu.

Di dalam membuat pilihan ANTARA DUA KEBURUKAN, atau ‘between two evils’ ini, akhirnya pemimpin-pemimpin UMNO dan Raja-Raja Melayu bersetuju dengan cadangan British untuk memberikan HAK KERAKYATAN kepada kira-kira 1.2 juta PENDATANG CINA, dan 0.3 juta PENDATANG dari negara lain, pada tahun 1953…..dengan syarat warganegara keturunan PENDATANG mengiktiraf KEDUDUKAN ISTIMEWA KAUM MELAYU sebagai penduduk asal negeri-negeri Tanah Melayu. Persetujuan ‘di dalam paksaan’ ini mempercepat proses menuntut kemerdekaan, dan Persekutuan Tanah Melayu akhirnya mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.

Aku ingin membandingkan sedikit keadaan di Persekutuan Tanah Melayu pada 1950an, dengan keadaan di negara jiran kita Singapura sekarang. Dipercayai hampir 50% penduduk Singapura sekarang terdiri dari PENDATANG EKONOMI dari negara asing. Sebahagian besar dari PENDATANG ASING di Singapura terdiri dari kaum Cina samada dari Malaysia, dan negara-negara ‘Greater China’ seperti Republik Rakyat Cina, Taiwan dan Hong Kong. Walaupun mereka ini kaum Cina, bangsa yang sama dengan kaum terbesar yang menguasai Singapura, PENDATANG ASING ini tidak diberikan hak kerakyatan oleh Kerajaan Singapura. Mereka yang bernasib baik akan diberikan hanya taraf PENDUDUK TETAP di Singapura. Apa yang menarik, di Singapura, semua penduduk tetap menikmati segala faedah sebagaimana WARGANEGARA SINGAPURA itu sendiri, KECUALI hak untuk mengundi di Singapura.

Aku percaya, pada tahun 1950an, pihak British sewajarnya perlu mencadangkan agar PENDATANG CINA di Persekutuan Tanah Melayu pada masa itu hanya diberikan taraf PENDUDUK TETAP, sebagaimana diberikan oleh negara Singapura kepada PENDATANG ASING di negara mereka. Taraf penduduk tetap akan memberikan HAK TINGGAL KEKAL kepada PENDATANG CINA di Persekutuan Tanah Melayu. Ini bermakna mereka boleh meneruskan perniagaan mereka tanpa diganggu-gugat walaupun UMNO dan Raja-Raja Melayu akan mengambil-alih pemerintahan Persekutuan Tanah Melayu. Mereka akan terus menikmati segala faedah yang dikecapi oleh rakyat Persekutuan Tanah Melayu….kecuali MENGUNDI dan MEREBUT KUASA POLITIK di Tanah Melayu, dan Malaysia.

Berdasarkan fakta-fakta sejarah yang telah aku kaji dan paparkan, amat tidak wajar jika kaum PENDATANG , yang hak kerakyatan mereka  telah dipaksakan ke atas UMAT MELAYU, diberikan kuasa untuk menentukan halatuju KUASA POLITIK di negara ini dengan diberikan hak mengundi. Aku percaya, KUASA POLITIK di negara ini wajar ditentukan oleh MELAYU/BUMIPUTRA sahaja…..kalau nak lihat dari sudut ‘popular vote’ pun, hendaklah diambil kira ‘popular vote’ Melayu/Bumiputra sahaja. Dengan lain perkataan, HAK MENGUNDI wajar dikhaskan kepada MELAYU/BUMIPUTRA sahaja.

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 Comments on “HAK MENGUNDI Wajar Dikhaskan Kepada Melayu/Bumiputra Sahaja”


  1. Dulu pernah dicadangkan dengan alasan , malangnya kerajaan tidak boleh melakukan nya , sebab ? tiada sebab dan alasan dari kerajaan dan harap kita mulakan dengan mendapatkan tandatangan rakyat melayu yang cintakan negara ini


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s