Isu Kalimah Allah – Hak Mutlak Islam, Tetapi…..

‘Kalimah ALLAH hak mutlak Islam’, inilah ‘headline’ suatu berita di dalam Mingguan Malaysia hari ini, yang dikaitkan dengan suatu kenyataan oleh Menteri Dalam Negeri, DS Dr Ahmad Zahid Hamidi, semasa merasmikan Majlis Rumah Terbuka Pengasih semalam.

Isu kalimah ALLAH ini timbul semula kerana pada 22 Ogos ini, Mahkamah Rayuan akan memutuskan samada penganut Kristian dibenarkan menggunakan kalimah ALLAH, termasuk di dalam injil-injil versi Bahasa Melayu mereka.

Persoalannya, apakah reaksi umat Islam SEKIRANYA Mahkamah Rayuan membuat keputusan yang memihak kepada Roman Catholics Archbishop, TS Murphy Pakian? Dan sekiranya umat Islam menentang sebarang keputusan sedemikian, apakah umat Islam akan dituduh di bawah ‘CONTEMPT OF COURT’ atau MENGHINA MAHKAMAH?

PERSOALAN LEBIH BESAR bagi aku bukanlah samada keputusan Mahkamah Rayuan akan memihak kepada rayuan Archbishop Kristian itu atau tidak. PERSOALAN LEBIH BESAR di dalam kepala aku, juga kepada umat Islam seluruhnya, ialah, KENAPA isu yang begitu asas di dalam agama Islam dibicarakan di dalam Mahkamah Sivil, bukan di Mahkamah Syariah.

Aku menimbulkan PERSOALAN LEBIH BESAR ini adalah memandangkan tidak semua Hakim Mahkamah Rayuan arif dengan hukum-hakam Islam, apatah lagi terdapat juga Hakim Mahkamah Rayuan terdiri dari bukan Islam.

Sewajarnya, sebelum tarikh 22 Ogos 2013 ini, Menteri Dalam Negeri wajar memohon penangguhan perbicaraan kes tersebut, dan memohon supaya kes tersebut DIPINDAHKAN ke Mahkamah Syariah.

Sekiranya kes rayuan tersebut dibicarakan di Mahkamah Rayuan, apa sekalipun keputusannya, aku berani cakap bahawa SOMETHING IS VERY WRONG WITH OUR CONSTITUTION, atau SOMETHING IS VERY WRONG WITH THE INTERPRETATION OF OUR CONSTITUTION.

Malah aku berani cakap, dengan membenarkan isu KALIMAH ALLAH ditentukan oleh MAHKAMAH RAYUAN(CIVIL) adalah suatu bentuk PENGHINAAN ke atas kalimah suci ALLAH, ketauhidan ALLAH swt, dan ke atas ISLAM itu sendiri.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s