KDN Perlu Haramkan Terus Filem NEW VILLAGE

Aku amat tidak bersetuju dengan sesiapa sahaja yang mencadangkan agar filem NEW VILLAGE turut dibenarkan untuk ditayang, sebagaimana filem TANDA PUTRA, walaupun cadangan begitu ‘liberal’ itu datangnya dari Tun Dr Mahathir, TOKOH BESAR bangsa Melayu, yang tetap selamanya akan menjadi sanjungan kita.

Sebagaimana kita tetap selamanya menyanjung seorang lagi TOKOH BESAR bangsa Melayu, Almarhum Dato’ Onn Jaafar, penggerak utama perhimpunan umat Melayu menentang Malayan Union pada tahun 1946, yang telah membawa kepada penubuhan UMNO. Almarhum Dato’ Onn Jaafar tetap dekat di lubuk hati kita….namun begitu tidak semua keputusan Almarhum Dato’ Onn Jaafar diterima oleh umat Melayu.

Begitu jugalah hubungan ‘intim’ kita dengan Tun Dr Mahathir. Apa saja yang diperkatakan oleh Tun Dr Mahathir, kita sudah pasti akan menghormatinya, kerana Tun lebih banyak membuat keputusan-keputusan yang menguntungkan umat Melayu….walaupun tidak di dalam semua perkara. Aku memohon maaf kepada Tun, kerana TIDAK BOLEH BERSETUJU untuk membenarkan tayangan filem NEW VILLAGE, dengan alasan memberi ‘keadilan’ kepada kedua-dua pihak….dan beliau dilapurkan telah membuat statement bermaksud ‘biar rakyat yang menilai’ kedua-dua filem tersebut.

Sekiranya Tun Dr Mahathir masih lagi seorang Perdana Menteri Malaysia, beliau sewajarnya membenarkan Parti Komunis Malaya bergerak secara sah di negara ini, dan bawa balik pemimpin AGUNGnya Chin Peng untuk meneruskan kepimpinan PKM…..dan biar rakyat buat pilihan…ini baru CONSISTANT dengan ‘statement’ Tun Mahathir mempersetujui tayangan filem NEW VILLAGE.

Sebagaimana aku telah katakan sebelum ini, Almarhum Dato’ Onn Jaafar dan Tun Dr Mahathir adalah TOKOH-TOKOH BESAR bangsa Melayu. Namun begitu, mereka bukan malaikat atau nabi….mereka juga boleh berbuat kesilapan di dalam menilai perkara-perkara tertentu.

Oleh itu, di dalam isu filem NEW VILLAGE, KDN perlu haramkan sahaja filem tersebut sekiranya benar terdapat aspek tertentu yang menonjolkan ‘kehebatan’ Parti Komunis Malaya(PKM) pimpinan comrade Chin Peng. Tidak payahlah kita nak dedahkan ‘sejarah songsang’ mengikut versi ciptaan Chin Peng dan anak cucu penyokong-penyokongnya. Kita yang lebih tahu sejarah sebenar KEPULAUAN MELAYU dan TANAH MELAYU, dan inilah satu-satunya versi yang kita perlu pegang, dan simpan dalam lipatan sejarah untuk tatapan anak cucu kita.

Sebagaimana juga umat Melayu, yang yakin dan percaya kepada hanya agama ISLAM sebagai satu-satunya agama yang diterima oleh Allah swt, oleh itu, tak perlulah kita nak buang masa nak dedahkan tentang agama-agama lain yang tidak diterima oleh Allah swt atas alasan ‘memberi keadilan’ kepada pihak-pihak yang hanya berminat untuk menyesatkan anak cucu kita.

Balik kepada filem NEW VILLAGE, jangan kita lupa, PKM telah melancarkan INSURGENCY BERSENJATA sebaik sahaja Malayan Union digantikan dengan PERSEKUTUAN TANAH MELAYU. PKM begitu kecewa bila penjajah British masih mengiktiraf RAJA-RAJA MELAYU dan BANGSA MELAYU sebagai pemilik asal negeri-negeri Tanah Melayu.

Kaum Cina, dengan bersembunyi di sebalik fahaman komunisma PKM, telah lama MENGIDAM untuk mengambil-alih kuasa pemerintahan di Tanah Melayu. Apabila PKM diharamkan, dan ditewaskan oleh Pasukan Keselamatan Persekutuan Tanah Melayu, khususnya REGIMEN ASKAR MELAYU DIRAJA, para penyokong PKM, dan anak cucu mereka, telah bergerak semula melalui parti-parti politik yang sah. Kita tak perlulah sebut parti mana…semua kita dah maklum…

DAP secara terbuka pernah mendesak Kerajaan supaya membenarkan comrade Chin Peng untuk kembali ke Malaysia, dan aku percaya DAP amat menyokong penayangan filem NEW VILLAGE. Dari sini sudah cukup untuk kita membuat andaian bahawa terdapat ramai penyokong dan anak-cucu penyokong PKM dalam DAP.

Sekalilagi, TAHNIAH kepada KDN yang telah membuat keputusan tegas di dalam isu filem NEW VILLAGE.

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s