Khairy Jamaluddin Jangan Biarkan DAP Kuasai Persatuan Badminton Malaysia(BAM)

Aku banyak perkara-perkara lain yang jauh lebih penting untuk ditulis hari ini, hari Ahad 22 September. Semalam adalah tarikh tutup penyerahan borang-borang percalunan bagi Pemilihan UMNO Peringkat Pusat dan Bahagian, bagi semua 4 peringkat. Semua akhbar menjadikan peristiwa bersejarah ini bahan berita utama hari ini, dan inilah fokus aku hari ini.

Namun begitu, aku terpanggil untuk menulis sesuatu tentang apa yang sedang BERGOLAK di dalam Persatuan Badminton Malaysia(BAM), kerana ada menampakkan seolah-olah ada usaha untuk memperkasakan ‘meritokrasi'(dibaca ‘Chinese superiority’) di dalam Persatuan sukan tersebut.

Berdasarkan lapuran Mingguan Malaysia pagi ini, aku dapat simpulkan bahawa antara ‘taiko-taiko’ BAM terkini adalah seperti berikut:
Presiden : TS Tengku Mahaleel Tengku Ariff
Setiausaha Agung : Ng Chin Chai
Pengurus Besar : Kenny Goh
Pengarah Kumpulan Pengurusan Bakat : Tan Aik Mong

Kenapa aku kaitkan BAM dengan DAP? Senang sahaja jawapannya. Berdasarkan PRU13, lebih dari 90% dari kaum Cina menyokong DAP dan menolak BN. Jadi, secara mudahnya dapat disimpulkan bahawa setiap 10 orang dari kaum Cina yang kita ternampak, berselisih, bertemu atau berbual di mana-mana di Malaysia, kebarangkalian atau ‘probability’ mereka adalah penyokong DAP adalah 9:1.

Siapa tidak kenal dengan Tan Aik Mong, kerana beliau adalah salah seorang JAGUH BADMINTON BEREGU negara kita, yang telah mengharumkan nama negara kita di peringkat antarabangsa. Namun kita tidak tahu Tan Aik Mong mengundi parti mana di dalam PRU13 yang lalu. Namun begitu, berdasarkan ‘general prifiling’ kaum Cina yang lebih 90% menyokong DAP, ‘probability’ Tan Aik Mong adalah penyokong DAP juga adalah 9:1. Begitu juga dengan SU Agung BAM, Ng Chin Chai, dan juga GM BAM, Kenny Goh.

Kita kurang pasti sebenarnya apa yang sedang BERGOLAK dalam BAM. Tetapi kita sentiasa memerhati apa ‘end game’ di dalam setiap PERGOLAKAN yang telah berlaku di dalam BAM. Sedikit masa dulu, bekas JAGUH BADMINTON PERSEORANGAN kita, Misbun Sidek, telah meletak jawatan sebagai Jurulatih Perseorangan kepada Lee Chong Wei. Selepas berlaku beberapa ‘re-structuring’, akhirnya adik beliau, Rashid Sidek, telah dilantik menjadi Ketua Jurulatih Perseorangan. Malangnya beliau juga menghadapi berkrisis dengan BAM, khususnya Pengarah Kumpulan Pengurusan Bakat, Tan Aik Mong, sehingga Rashid Sidek telah membuat keputusan muktamad untuk meletakkan jawatan.

Aku kurang pasti apa jawatan rasmi Tan Aik Mong sebelum ini, tetapi aku percaya beliau baru sahaja menyandang jawatan Pengarah Pengurusan Bakat BAM. Berdasarkan nama jawatan Tan Aik Mong sebagai Pengarah Pengurusan Bakat, ia memberi gambaran bahawa Tan Aik Mong bertanggung-jawab untuk memberikan idea-idea kepada BAM bagaimana untuk mengenal-pasti bakat-bakat baru dari seluruh negara, bakat-bakat barisan pelapis, bagi menggantikan pemain-pemain Kebangsaan kita yang kebanyakannya telah mula menjadi PEMAIN VETERAN, atau sudah LANJUT USIA. Aku percaya Tan Aik Mong bukan dilantik untuk menjadi jurulatih sebagaimana peranan Rashid Sidek.

Apa yang membimbangkan kita sedikit ialah dakwaan Rashid Sidek, sebagaimana dilapurkan media, bahawa sejak Tan Aik Mong dilantik ke jawatan Pengarah Pengurusan Bakat, Tan Aik Mong telah melakukan beberapa tindakan yang aku boleh panggil sebagai ‘menouvres’ yang telah MENYENTUH kedudukan Rashid Sidek, yang telah menyebabkan Rashid Sidek tidak selesa lagi berada di tempatnya. Aku percaya, jawatan Ketua Jurulatih yang dipegang oleh Rashid Sidek sekarang ialah jawatan bergaji/berelaun, dan mungkin juga lumayan. Oleh itu, jika Rashid Sidek mula merasakan kedudukannya sudah mula diancam oleh individu-individu tertentu, tidak mustahil dia terpaksa mencari-cari padang rumput alternatif, samada di Malaysia atau di luar negara.

Persoalannya sekarang ialah apakah ada usaha pihak-pihak tertentu untuk MENYUSAHKAN atau MEMENCILKAN beberapa kerat Melayu yang masih berada di dalam struktur kejurulatihan BAM?

Sebagai Ketua Pergerakan Pemuda UMNO yang telah diberikan mandat oleh Perdana Menteri DS Najib untuk menjadi Menteri Belia dan Sukan, YB Khairy Jamaluddin tidak boleh membiarkan perkara ini berpanjangan tanpa campur-tangan. Umat Melayu amat sensitif terhadap perangai SUKA BODEK dan SUKA CUCUK bangsa penyokong DAP ini. Kalau tidak, mana boleh Presiden BAM, TS Tengku Mahaleel boleh memperlekehkan seorang Ketua Jurulatih yang sebangsa dengannya dengan kata-kata yang bermaksud ‘Rashid Sidek tu siapa, aku tak kenal dia pun…’.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s