Penyelesaian Krisis BAM – Tahniah KJ

Kata orang putih, ‘better late than never’, bermaksud lebih kurang, ‘tak apa lambat sikit, tetapi jangan tidak buat lansung’.

Kita semua masih ingat sedikit pergolakan di dalam Persatuan Badminton Malaysia, atau BAM, sehingga menyebabkan Ketua Jurulatih Perseorangan, Rashid Sidek, meletakkan jawatan. Aku di antara bloggers yang meminta campur-tangan segera dari Menteri Belia dan Sukan, YB KJ, supaya tidak membiarkan BAM dikuasai oleh ‘penyokong DAP’.

Aku amat teruja apabila tidak sampai dua hari selepas penulisan aku itu, KEBETULANNYA, tokoh ‘pengacau’ Tan Aik Mong telah meletak jawatan, dan semua di dalam BAM telah dikembalikan ke asalnya. Hasil dari itu, Rashid Sidek telah menarik balik keputusannya untuk meletak jawatan.

Dari rentetan apa yang telah berlaku, aku yakin dan percaya bahawa TINDAKAN PRO-AKTIF YB KJ di dalam menangani insiden ini telah berjaya menyelamatkan anggota-anggota kejurulatihan Melayu di dalam BAM dari dipinggirkan oleh ‘pengacau’ Tan Aik Mong, yang kita kurang pasti apa motif di sebalik tindak-tanduknya di dalam tempoh singkat 2 minggu beliau diberikan sedikit kuasa di dalam BAM.

Aku angkat topi penghormatan kepada YB KJ, inilah ‘pro-activeness’ yang kita harapkan di dalam pemimpin-pemimpin pelapis muda seperti YB KJ. Tahniah KJ!!

Sebagaimana tangkasnya YB KJ menyelesaikan pergolakan di dalam BAM, aku harap setangkas ini jugalah YB KJ di dalam memperjuangkan HAK-HAK ISTIMEWA MELAYU/BUMIPUTRA sebagaimana diperuntukkan di dalam Perlembagaan. Terdapat ‘persepsi’ di dalam kalangan sebahagian pemerhati-pemerhati politik Melayu bahawa YB KJ ‘kurang berselera’ di dalam mempertahankan HAK-HAK ISTIMEWA MELAYU/BUMIPUTRA.

Aku percaya, YB KJ mempunyai SEGALANYA untuk menjadi pewaris kepada kepimpinan negara di masa akan datang, suatu QUALITY yang pernah dimiliki oleh Anwar Ibrahim. Tetapi Anwar Ibrahim telah MEMBAKAR JAMBATAN sokongan umat Melayu terhadapnya dengan menjadi PETUALANG BANGSA demi mendapat sokongan Cina DAP.

YB KJ mempunyai segalanya untuk menjadi ONE OF THE GREATS di kalangan pemimpin-pemimpin negara ini, selagi beliau TIDAK LARI dari mempertahankan dasar-dasar berasaskan Perjanjian ‘Contract Social’ di antara pengasas-pengasas UMNO dengan pemimpin-pemimpin BANGSA PENDATANG(aku merujuk kepada era semasa mereka belum mendapat taraf kerakyatan Persekutuan Tanah Melayu). Perjanjian tetap Perjanjian….tiada maaf bagi mu…

Sekali lagi, tahniah kepada YB KJ, di atas kejayaan menyelesaikan pergolakan di dalam BAM.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s