ALI RUSTAM Wajar Diberi Peranan Penting Di Dalam Perjuangan MELAYU

Negeri Melaka adalah salah sebuah FRONT LINE STATES di dalam ‘perebutan kuasa’ antara Melayu dan Cina di Malaysia. Semasa Tanah Melayu masih di bawah ‘perlindungan’ atau PROTECTORATE British, Melaka, Pulau Pinang dan Singapura dikatagorikan sebagai NEGERI-NEGERI SELAT.

Walaupun Melaka adalah ibukota kepada Kerajaan Kesultanan Melayu Melaka, sebuah kuasa teragung di dalam sejarah kesultanan Melayu, Melaka sudah tidak ada Raja Melayu lagi sehingga sekarang, selepas robohnya Kota Melaka di tangan penjajah Portugis. Putra pertama Sultan Mahmud, Sultan Alauddin Riayat Shah telah menjadi sultan Johor pertama, sementara putra kedua baginda, Sultan Muzaffar Shah telah ditakhtakan sebagai Sultan Perak pertama.

Singapura telah bertukar menjadi salah sebuah negara GREATER CHINA. Pulau Pinang pula telah jatuh ke tangan parti CINA DAP. Tanpa langkah-langkah yang pro-aktif oleh pemimpin-pemimpin Melayu/UMNO di Melaka, tidak mustahil Melaka akan mengikut jatuh ke tangan anak-cucu IMMIGRANT DARI CINA. Pelancung dari Singapura amat gemar berkunjung ke Melaka. Malah para pemimpin dari Negara China sekali pun sentiasa meletakkan Melaka sebagai salah satu ‘itiniary’ lawatan mereka ke negara ini….mungkin kerana adanya BUKIT CINA…

Kita semua amat tahu tentang kepesatan pembangunan di Melaka di bawah pentadbiran DS Ali Rustam. Sungai Melaka, sungai di mana Laksamana Hang Tuah dan para hulubalangnya pernah hilir mudik mengawasi keselamatan perairan Melaka, sekarang telah bertukar menjadi suatu destinasi pelancungan ‘tidak boleh miss’ di Melaka. Tidak dapat dinafikan bahawa bekas Ketua Menteri Melaka, TS Rahim Tamby Chik, telah meletakkan beberapa asas penting membangunkan negeri Melaka, tetapi Melaka mencapai era ‘Negara Maju’ di era pentadbiran DS Ali Rustam.

Sebagai pemerhati politik Melayu, kita amat mengalukan usaha-usaha memajukan negara kita. Namun begitu, kita tidak mahu melihat pembangunan yang walhasilnya akan MEMINGGIRKAN bangsa Melayu. Kita amat terkejut dengan berita bahawa lebih 70% dari pembangunan kondo dan apartmen di NUSAJAYA telah dibeli oleh pembeli-pembeli dari luar negara, termasuk dari Singapura, Hong Kong, Taiwan, China dan lain-lain. Kita juga amat bimbang tentang trend penghijrahan Melayu Pulau Pinang ke Seberang Perai kerana harga hartanah di ‘Pulau’ yang melambung tinggi, terutama selepas Pulau Pinang jatuh ke tangan CINA DAP.

Apa yang menghairankan kita ialah bagaimana DS Ali Rustam berjaya mengekalkan CENGKAMAN UMNO/BN di Melaka, walaupun Melaka membangun dengan begitu pesat, dan kehadiran puluhan ribu para pelancung dari luar negara, terutama dari Singapura setiap minggu. Dari maklumat dari seorang kawan aku yang banyak terlibat dengan pembangunan hartanah di Melaka, DS Ali Rustam mungkin SATU-SATUNYA pemimpin Kerajaan Negeri yang MEWAJIBKAN kuota minima 50% pembeli Melayu/Bumiputra bagi semua projek perumahan di Melaka. Di negeri-negeri lain, kebanyakannya mengenakan kuota minima 30% sahaja.

Penentuan KUOTA PEMBELI RUMAH adalah suatu strategy AMAT PENTING di dalam menentukan ‘political survival’ bangsa Melayu. Semua pemimpin Melayu/UMNO semestinya memahami SOCIAL ENGINEERING, sebagai suatu pendekatan untuk mempertahankan kuasa politik. Pemimpin-pemimpin Melayu/UMNO perlu bekajar dari Lee Kwan Yiew, bekas Perdana Menteri Singapura di dalam memahami SOCIAL ENGINEERING. Sehingga sekarang, Singapore Housing Board memperuntukkan kuota 80% kepada pembeli bangsa Cina di dalam penjualan unit-unit kediaman di mana-mana sahaja di Singapura.

Aku dan kita semua AMAT BIMBANG dengan perkembangan pembangunan di Iskandar Malaysia, Pulau Pinang, malah di Putrajaya sendiri, di mana faktor KOMERSIL mengatasi segala-galanya. Kita perlukan lebih ramai pemimpin Melayu/UMNO berjiwa seperti DS Ali Rustam di dalam memperjuangkan SURVIVAL MELAYU. Tidak mustahil DS Ali Rustam sedikit sebanyak mewarisi darah, atau sekurangnya semangat Laksamana Hang Tuah’ dengan kata-kata peninggalannya ‘Takkan Melayu Hilang Di Dunia’.

Hari ini aku terbaca di Berita Harian, DS Ali Rustam meresmikan ‘Simposium Serantau Asal-Usul Melayu…’ selaku Presiden pertubuhan DUNIA MELAYU DUNIA ISLAM, di Dewan Seri Negeri. Aku telah lama mengikuti kegiatan-kegiatan pertubuhan ini yang antara lain ialah untuk menyediakan ‘jambatan’ antara Melayu di seluruh dunia, terutama Melayu di Indonesia. Malah pertubuhan ini pernah mencadangkan pembinaan sebuah jambatan merintasi Selat Melaka, dari Melaka ke Dumai di Sumatra.

Kalaupun para 146,000 para perwakilan UMNO tidak memilih beliau sebagai salah seorang Naib Presiden UMNO pada 19 Oktober nanti, aku percaya, DS Ali Rustam wajar diberikan peranan penting di dalam meneruskan BAHTERA PERJUANGAN umat Melayu. Namun begitu, jika para perwakilan sedia membuka website Dunia Melayu Dunia Islam, dan menjenguk sejenak melihat perkembangan pembangunan di Melaka, TANPA MEMINGGIRKAN BANGSA MELAYU, aku percaya beliau boleh memberikan ‘upset’ kepada calun-calun ‘favourite’ yang lain.

Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s