MARA Perlu Ditukar Menjadi ‘Majlis Amanah Melayu'(MAM)

Aku ada terbaca di Utusan Malaysia hari ini, cadangan YB Irmohizan, Ahli Parlimen Kuala Selangor, agar UiTM diisytiharkan sebagai Universiti Diraja UiTM. Mengikut beliau, jika UiTM diisytiharkan sebagai Universiti Diraja, ianya akan menjamin UiTM terus kekal sebagai IPT untuk bumiputra.

Aku kurang pasti apakah YB Irmohizan telah memikirkan semasak-masaknya cadangan tersebut sebelum beliau melontarkannya ke Parlimen….

Mari kita tinjau perkataan Polis Di Raja Malaysia(PDRM). Apakah semestinya perkataan ‘Di Raja’ boleh memberi jaminan bahawa PDRM menjadi suatu pasukan yang mempunyai identiti Melayu/Bumiputra? Jawapannya adalah TIDAK. Malahan banyak lagi agensi-agensi keselamatan negara yang mempunyai label ‘Di Raja’, tetapi TIDAK exclusive kepada Melayu/Bumiputra.

Sebelum aku berbincang lanjut tentang UiTM, aku ingin menarik perhatian bahawa nama MARA(ringkasan kepada Majlis Amanah Rakyat) itu sendiri TIDAK MENGGAMBARKAN asal-usul dan tujuan MARA ditubuhkan. Nama asal MARA ialah RIDA(ringkasan kepada Rural Industrial Development Authority). RIDA telah ditubuhkan pada tahun 1951, 3 tahun selepas penubuhan Persekutuan Tanah Melayu, oleh pemerintah British pada masa itu, bagi membantu kaum Melayu/Orang Asli memulakan perniagaan.

Nama RIDA ditukar kepada Majlis Amanah Rakyat(MARA) pada tahun 1966, iaitu 9 tahun selepas kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu, atau 3 tahun selepas pembentukan Malaysia.

Penggunaan istilah ‘rakyat’ pada nama MARA adalah tidak selaras dengan tujuan sebenar RIDA/MARA ditubuhkan, iaitu untuk membantu kaum Melayu/Orang Asli/Bumiputra. Perkataan ‘rakyat’ menggambarkan seluruh rakyat Malaysia, termasuk keturunan kaum-kaum pendatang yang telah diberikan kerakyatan Persekutuan Tanah Melayu/Malaysia. Tidak hairan jika ada suara-suara yang mendesak agar UiTM menerima kemasukan pelajar-pelajar bukan Melayu/Bumiputra, kerana perkataan ‘rakyat’ pada ringkas-kata MARA itu menggambarkan semua kaum di Malaysia.

Oleh itu, aku mencadangkan, sebelum YB Irmohizan mencadangkan pertukaran nama UiTM, atau menambah label ‘Diraja’ kepada nama UiTM, beliau perlu terlebih dahulu mencadangkan kepada UMNO atau Parlimen, agar nama Majlis Amanah Rakyat(MARA) ditukar kepada Majlis Amanah Melayu(MAM/MAMA).

Dan secara logiknya, jika nama MARA telah bertukar kepada MAM/MAMA, nama UiTM perlu ditukar kepada nama-nama seperti Universiti Tanah Melayu(UTM), Universitu Teknologi Melayu(UTM), atau ringkasnya UiTM, bagi membezakannya dengan Universiti Teknologi Malaysia(UTM) di Sekudai, Johor.

Sebagai perbandingan, Angkatan Tentera Malaysia(ATM) dan Polis Di Raja Malaysia(PDRM) terbuka kepada semua kaum, sedangkan Regimen Askar Melayu Diraja(RAMD) hanya dianggotai oleh kaum Melayu. Ini bermakna, bagi mengekalkan ‘exclusivity’ Melayu/Bumiputra, label “Melayu/Bumiputra’ lebih sesuai digunakan, berbanding dengan label ‘Di Raja’.

Berdasarkan perbincangan ini, kita perlu juga menggunakan semula secara lebih meluas, malah secara rasmi, nama-nama seperti Semenanjung Tanah Melayu dan negeri-negeri Tanah Melayu….supaya kaum-kaum yang TIDAK MENGENANG BUDI tidak akan terlupa, atau buat-buat lupa, asal usul negara kita Malaysia.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s