Lebih 400,000 Mykad HILANG Setiap Tahun?

Dari apa yang aku faham dari kenyataan Timbalan Menteri Dalam Negeri semalam, sejak 2010, lebih dari 400,000 Mykad dilapurkan hilang setiap tahun. Malah bagi tahun ini, dari Januari-Oktober, lebih dari 500,000 Mykad telah dilapurkan hilang.

WOW!!!! Ini sudah boleh dianggap CRISIS POINT!!!

Sebagai perbandingan, kadar pertumbuhan penduduk negara ini, pada kadar 2.4% setahun, ialah seramai 670,000 orang. Dari jumlah tersebut, pertambahan tahunan penduduk Melayu/Bumiputra, pada kadar 2.8%, ialah hanya seramai 470,000 orang.

Ini bermakna, bagi tahun ini, 2013, jumlah Mykad yang hilang, telah melebihi jumlah pertambahan penduduk Melayu/Bumiputra bagi tempoh 1 tahun. Apa akan jadi jika jumlah Mykad hilang yang begitu besar jatuh ke tangan warga asing?

Pendedahan tentang berleluasanya penggunaan Mykad palsu oleh warga asing hanya TERBONGKAR setelah berlaku kes pembunuhan/rompakan oleh seorang pengawal keselamatan warga Indonesia di Ambank Subang Jaya baru-baru ini. Sejak itu, baru timbul pendedahan demi pendedahan, betapa mudahnya warga asing mendapat Mykad palsu….hanya kena bayar kepada sindiket ‘mengilang’ Mykad palsu RM200-RM300 sahaja.

Apakah tidak mungkin ada sindiket tertentu yang bersedia membeli Mykad yang ‘hilang’ pada kadar RM100-RM200 bagi setiap kad. Sedangkan kos untuk memohon Mykad yang baru hanya di dalam RM10…

Siapakah yang perlu dipersalahkan di dalam masalah yang berpotensi MENGGUGAT KESETABILAN NEGARA in? Menteri KDN? Agensi-agensi di bawah KDN, seperti Jabatan Pendaftaran Negara? Syarikat pembekal Mykad kepada Kerajaan? Rekabentuk Mykad yang begitu mudah diubah-suai dan dipalsukan? Atau, apakah berlaku MEGA RASUAH melibatkan sebahagian, kalau bukan semua, yang tersebut di atas?

Persoalan ‘cepu mas’ yang aku ingin lontarkan ialah, apakah mungkin sebahagian dari lebih dari sejuta Mykad yang hilang sejak tahun 2010, dan mungkin jutaan lagi sebelumnya, yang jatuh ke tangan warga asing, dan dipalsukan, untuk menjadikan mereka warganegara INSTANT, telah melayakkan warga asing mengundi di dalam PRU13 yang lalu?

Di dalam hal ini, jelas sekali, Jabatan Pendaftaran seolah-olah tidak mempunyai mekanisma untuk mengesan aktivit-aktiviti pemalsuan Mykad….walaupun mempunyai data-data kehilangan Mykad melebihi 400,000 setahun, bilangan yang amat TIDAK MASUK AKAL. Sekiranya Jabatan Pendaftaran Negara masih menganggap kehilangan Mykad sehingga lebih 400,000 setahun ini adalah ‘hilang yang tidak disengajakan’, bagi aku pegawai-pegawai kanan Jabatan Pendaftaran Negara sudah HILANG AKAL.

Aku harap DS Zahid Hamidi dapat menangani perkara ini dengan serius dan cepat. Langkah pertama ialah dengan membuat ROMBAKAN BESAR-BESARAN di peringkat pegawai-pegawai tinggi di Jabatan Pendaftaran Negara. Pegawai-pegawai tertinggi di Jabatan Pendaftaran Negara telah TERBUKTI GAGAL menjaga amanah rakyat Malaysia, khususnya umat Melayu, dan mereka semua wajar dipersarakan, dan digantikan dengan tenaga-tenaga baru yang lebih kreatif dan amanah.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s