Timbalan Presiden PAS Hanya Taraf PANGLIMA PERANG POLITIK – Khalid Samad

Sambil-sambil memantau perkembangan terkini Pemilihan PAS 2013, aku ada terbaca suatu penulisan di blog Khalid Samad, AJK Pas Pusat, dan Ahli Parlimen Shah Alam. Di dalam penulisan tersebut, beliau berhujjah, bahawa jawatan Timbalan Presiden PAS bukanlah suatu jawatan ‘penghormatan’ yang perlu diberikan kepada seorang bertaraf ulama, sebaliknya terbuka kepada sesiapa yang mempunyai keupayaan-keupayaan tertentu, yang melayakkan pemegang jawatan itu menjadi ‘panglima perang’ di medan ‘perang politik’.

Mengikut Khalid Samad, PAS sudah ada Majlis Syura Ulama dan Dewan Ulama, di mana mereka yang berstatus ulama mempunyai kedudukan dan peranan, khususnya mengawal hala-tuju perjuangan PAS. Berdasarkan hujjah tersebut, aku percaya, itulah juga tanggapan Khalid Samad terhadap jawatan Presiden PAS….tidak semestinya seorang bertaraf ulama seperti Hj Hadi….Adanya Hj Hadi di situ, bukanlah kerana beliau seorang ulama….tetapi beliau memenuhi ciri-ciri ‘panglima perang’ bagi suatu ‘perang politik’.

Sebelum aku berceloteh lanjut, tahniah kepada Hj Hadi dan Mat Sabu yang telah berjaya mengekalkan jawatan Presiden dan Timbalan Presiden PAS. Walaupun keputusan rasmi jawatan-jawatan lain belum diumumkan, dari berita-berita mutakhir, jelas sekali TIDAK ADA PERUBAHAN BESAR di dalam PAS. PAS pra-PRU13 SAMA SAHAJA dengan PAS pasca-PRU13…..PAS yang sudah TIDAK AMBIL KISAH pandangan-pandangan Majlis Syura Ulama dan Dewan Ulama PAS sendiri.

Benarlah apa yang dikatakan oleh Khalid Samad, PAS hanyalah ibarat suatu ‘angkatan perang’ yang mana Presiden dan Timbalannya hanyalah ‘panglima-panglima perang’ di dalam suatu medan ‘perang politik’.

Sudah tidak kedengaran lagi dari mulut dan penulisan pemimpin-pemimpin PAS kalimah-kalimah seperti ‘jihad fi sabilillah’, ‘syahid/syuhada’, ‘dakwah Islamiyah’, ‘haraki’, ‘gerakan Islam’, ‘medan jihad’, ‘ kebangkitan Islam’, ‘tajdid Islamiyy’ dan lain-lain istilah Islam. Kalau pun ada istilah ala-Islam yang masih tinggal sebagai LEGACY PAS ialah nama akhbar dua-mingguan PAS, HARAKAH dan akhbar on-linenya HARAKAHDAILY. Selain itu, sudah tidak ada lagi LEGASCY ISLAM PAS.

Malang bagi PAS, walaupun telah menukar strategi ‘perang politik’ sedemikian rupa, sehingga jauh tersasar dari landasan ‘perjuangan Islam’ sebelum ini, PAS telah hilang ‘kiramah’ atau kehebatannya sebelum 10 tahun yang lalu. Sebelum 10 tahun lepas, amat ketara KEKUATAN RUHIYYAH di dalam perjuangan Islam PAS, yang telah berjaya menarik minat kaum muda di pusat-pusat pengajian tinggi di dalam dan luar negara…tetapi kekuatan itu sudah HILANG LENYAP.

Perjuangan Islam PAS telah di’transformasikan’ oleh muka-muka baru dalam PAS seperti Khalid Samad, menjadi hanya ‘perang politik’.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s