Hj Hadi Mahu Laksana Hudud, Tetapi Apa kata Mat Sabu, Khalid Samad dan Dr Zul?

Di dalam ucapan penggulungan Muktamar Tahunan PAS semalam, Presiden PAS, Hj Hadi, dilapurkan begitu bersemangat menegaskan akan melaksanakan HUDUD di Kelantan, walaupun tidak dipersetujui DAP. Mengikut Hj Hadi, perlaksanaan HUDUD tidak bertentangan dengan sebarang perjanjian ‘tahalluf siasiyy’ antara PAS dan rakan-rakannya di dalam Pakatan. Malah bagi Hj Hadi, parti-parti di dalam Pakatan pada dasarnya bersetuju untuk bekerjasama di dalam perkara-perkara disepakati bersama, sedangkan di dalam perkara-perkara yang tidak disepakati, setiap komponen Pakatan berhak melakukan apa sahaja yang diputuskan oleh parti masing-masing.

Di dalam usaha IKHLAS kepimpinan PAS dari kalangan ulama untuk melaksanakan Islam di dalam Kerajaan, termasuk perlaksanaan hukum Hudud, Hj Hadi tidak menaruh sebarang harapan untuk mendapat sokongan dari DAP dan PKR. Satu-satunya pihak yang beliau boleh harapkan untuk memberikan sokongan hanyalah ‘musuh ketat PAS’ UMNO. Tidak memeranjatkan apabila semasa penggulungannya, Hj Hadi turut MENYANYIKAN SEMULA lagu ‘muzakarah PAS-UMNO’, yang telah ditolak ketepi oleh PAS sendiri beberapa tahun yang lalu. Aku kurang pasti samada ‘jemputan’ bermuzakarah oleh Hj Hadi tersebut telah mendapat sambutan hangat dengan laungan ‘Allah Akbar’ dari para perwakilan. Aku lebih percaya, kalangan JUAK-JUAK ANWAR termasuk Mat Sabu, Khalid Samad dan Dr Dzul hanya DIAM SERIBU BAHASA….

Aku percaya kenyataan tegas Hj Hadi tersebut akan menerima KECAMAN HEBAT dari pemimpin-pemimpin kanan DAP. Walaupun reaksi DAP tidak begitu sukar untuk diramal, DAP kemungkinan besar mengambil sikap berhati-hati di dalam memberikan respons….besar kemungkinan untuk meredakan sedikit keadaan. Apatah lagi, DAP amat yakin bahawa kenyataan Hj Hadi tersebut hanyalah KENYATAAN PERIBADI Hj Hadi semata-mata…dan tidak akan mendapat sokongan dari dari pemimpin-pemimpin kanan yang lain, seperti Timbalan Presiden Mat Sabu dan beberapa tokoh-tokoh yang banyak bersuara mewakili PAS seperti Khalid Samad, Dr Dzulkifli, Dr Hatta, Dr Mujahid Yusof Rawa dan lain-lain.

Tewasnya tokoh ulama dari Kelantan, yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan, memberi isyarat yang nyata, bahawa Hj Hadi berada di PENGHUJUNG kepimpinannya di dalam PAS. JUAK-JUAK ANWAR di dalam PAS yang diketuai oleh Mat Sabu hanya tidak berani meletakkan calun bagi menentang Hj Hadi di dalam pemilihan kali ini. Mereka dengan jelas telah ‘melangkah’ nasihat Nik Aziz sendiri yang dengan jelas menyatakan keinginan beliau melihat seorang dari golongan ULAMA dipilih sebagai Timbalan Presiden. Hasrat Nik Aziz ada logiknya….apa akan berlaku jika terjadi sesuatu kepada Hj Hadi…siapakah yang secara otomatik akan MEMANGKU jawatan Presiden? jawapannya sudah tentu Mat Sabu.

Sebahagian besar pemerhati politik yakin dan percaya bahawa Nik Amar, Timbalan Menteri Besar Kelantan, adalah PROXY Nik Aziz, di dalam pertandingan merebut jawatan Timbalan Presiden. Ini besar kemungkinan berikutan Tuan Ibrahim, yang turut dicalunkan bagi jawatan Timbalan Presiden, telah tidak menerima percalunan bagi jawatan Timbalan Presiden, sebaliknya hanya bertanding jawatan Naib Presiden. Ini bermakna, Mat Sabu dan KUAK-JUAK ANWAR di kalangan kepimpinan PAS sudah tidak menghormati pandangan Nik Aziz. Mereka amat sedar bahawa Nik Aziz sudah kepenatan, dan akan berundur dari pentas politik sedikit masa lagi. Oleh itu, di dalam perhitungan mereka, kekalkan sahaja Hj Hadi buat masa ini…untuk dikorbankan di dalam pemilihan akan datang.

Buat masa ini, biarlah Hj Hadi berkata apa saja….ingin melaksanakan Hudud? Sedia bermuzakarah dengan UMNO? Bagi Mat Sabu dan JUAK-JUAK ANWAR di dalam kepimpinan PAS, tanpa sokongan padu dari Timbalan Presiden, Naib-Naib Presiden, dan AJK-AJK kanan PAS, apa yang dicanangkan oleh Hj Hadi tidak lebih dari ‘bagai anjing menyalak bukit’.

Mari kita sama-sama tunggu dan lihat, apakah apa yang dicanangkan oleh Hj Hadi semalam, seperti penegasan untuk melaksanakan Hudud, dan kesediaan bermuzakarah dengan UMNO, akan mendapat sokongan dari Mat Sabu, Khalid Samad(lebih dikenali di dunia maya sebagai ‘Khalid Gereja’) dan Dr Dzulkifli. Ketiga-tiga mereka ini, walaupun bukan dari golongan ULAMA, mereka boleh ‘makan’ siapa sahaja di dalam mesyuarat AJK Pusat PAS.

Pemimpin-pemimpin kanan DAP nampaknya begitu TERUJA dengan kemenangan Mat Sabu mempertahankan jawatannya sebagai Timbalan Presiden. Mereka tentu yakin dan percaya, Mat Sabu dan JUAK-JUAK ANWAR di dalam kepimpinan baru PAS, akan berjaya MENDIAMKAN Hj Hadi….sebelum Hj Hadi dipersarakan di dalam pemilihan dua tahun akan datang.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s