Apakah Anwar Ibrahim Bercita-cita Menjadi PERDANA MENTERI Selangor?

Dari awal aku ingin ‘declare’, bahawa apa yang aku tulis ini hanya andaian dan firasat aku. Apa yang aku tulis ini tidak dapat aku buktikan, tetapi apa yang aku andaikan ini tidak mustahil boleh berlaku. Oleh itu, aku harap Kerajaan BN wajar menilai firasat aku ini dengan serius…sebelum nasi menjadi bubur.

Semua pihak, termasuk pemimpin dan penyokong-penyokong parti pembangkang, telah ‘caught by surprise’ dengan tindakan bekas ADUN Kajang meletakkan jawatan, untuk memberikan laluan kepada Anwar Ibrahim bertanding di kerusi DUN tersebut…apatah lagi ‘timingnya’ tidak lama selepas kenaikan gaji berlipat ganda wakil rakyat DUN di Selangor. Apakah bekas ADUN Kajang begitu setia dengan Anwar Ibrahim, sehingga bersedia mengorbankan gaji bulanan begitu besar, serta pencen SEUMUR HIDUP yang tidak kurang besarnya, apabila sudah tidak lagi menjadi wakil rakyat DUN.

Banyak juga pihak yang memperlekehkan tindakan Anwar, yang dilihat oleh mereka seolah-olah mengambil kesempatan dari KRISIS KEPERCAYAAN terhadap Menteri Besar Khalid Ibrahim di kalangan pemimpin-pemimpin PKR di Selangor, untuk mengambil-alih jawatan sebagai MB Selangor. Bagi mereka, Anwar sepatutnya meneruskan cita-citanya untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia….dengan mengejar jawatan Menteri Besar Selangor, walaupun gajinya lebih tinggi dari gaji Perdana Menteri Malaysia, Anwar Ibrahim seolah-olah telah merendahkan martabatnya sebagai ‘Shadow Prime Minister’, malah ada yang beranggapan bahawa Anwar seolah-olah telah BERPUTUS ASA di dalam persaingannya dengan Presiden UMNO untuk menjadi Perdana Menteri Malaysia…..jadi cukuplah sekadar dapat menjadi Menteri Besar Selangor.

Bagi aku, mereka yang berfikiran sebagai tersebut di atas AMATLAH NAIVE di dalam pembacaan politik. Bagi aku, tanggapan bahawa Anwar ingin bertanding di Kajang sekadar untuk menjadi Menteri Besar Selangor, adalah berasaskan suatu pemikiran politik yang cetek dan ‘below par’. Aku percaya Anwar Ibrahim mempunyai agenda politik yang jauh lebih besar dari sekadar menjadi MB Selangor.

Kita lihat sahaja pendekatan parti pembangkang untuk mendapat sokongan dari rakyat Sabah dan Sarawak sebelum PRU13. Walaupun pendekatan pemimpin-pemimpin pembangkang tidak dinyatakan secara terang dan jelas, tidak dapat dinafikan, terdapat unsur-unsur untuk menawarkan GREATER AUTONOMY kepada Sabah dan Sarawak, termasuk menjanjikan ROYALTI MINYAK yang lebih kepada kedua-dua negeri tersebut sebagai permulaan. Malah, dari beberapa ucapan Anwar di Sabah sebelum PRU13, beliau seolah-olah MENGACAH-ACAH rakyat Sabah untuk membuat berbagai tuntutan dari Kerajaan Malaysia. Ada yang percaya bahawa ucapan-ucapan beliau telah sedikit sebanyak mempengaruhi berlakunya peristiwa pencerobohan Lahad Datu.

Kita tidak perlu membuka buku-buku sejarah untuk menjumpai kisah-kisah di mana beberapa buah negara PERSEKUTUAN telah bertukar menjadi negara-negara serpihan kecil. Sebagai contoh, Yugoslavia suatu masa dahulu adalah di antara beberapa negara amat kuat dan berpengaruh di kalangan negara dunia ketiga, tetapi di atas sebab-sebab perpecahan dalaman, telah TERPECAH menjadi negara-negara lebih kecil seperti Bosnia, Kosovo, selain dari Serbia yang merupakan tunggak utama negara Yugoslavia. Malah banyak wilayah Soviet Union telah bertindak keluar dari KESATUAN SOVIET, termasuk Uzbekistan, Kerzykhtan, Lituania, Moldova dan lain-lain. Apa yang tinggal dari bekas Soviet Union hanyalah Russia, wilayah terbesar dan tunggak utama Soviet Union.

Malah, akhir-akhir ini, terdapat gerakan untuk memerdekakan wilayah-wilayah tertentu dari negara yang lebih besar. United Kingdom, atau dahulu lebih dikenali dengan nama GREAT BRITAIN, sekarang mendapat tekanan dari rakyat Scotland yang dilihat telah berjaya dicenderungkan untuk merdeka dari United Kingdom. Di Sepanyol pula, Wilayah Catalonia, yang menjadi ‘home town’ kepada kelab bolasepak Barcelona, telah lama menuntut kemerdekaan dari Negara Sepanyol. Malah, terdapat banyak lagi gerakan untuk memerdekakan wilayah-wilayah tertentu di negara-negara tertentu di Timur Tengah, Benua Afrika dan Asia.

Pada firasat aku, setelah Pakatan Rakyat menang besar di Selangor pada PRU13 yang lalu, tidak mustahil ada sebahagian pemimpin-pemimpin mereka yang berminat untuk MENCUBA NASIB. Sekiranya Singapura, yang suatu masa dahulu merupakan sebahagian dari Malaysia, berjaya MEMAKSA Kerajaan Malaysia mengeluarkan negara tersebut dari Persekutuan Malaysia, apakah mustahil untuk pemimpin-pemimpin politik pembangkang terlintas memikirkan perkara yang sama bagi negeri-negeri di mana parti pembangkang mendapat kemenangan besar seperti Pulau Pinang dan Selangor.

Terbayang di kepala aku, apa akan jadi kepada penduduk Malaysia di Putrajaya, yang terletak di tengah-tengah negeri Selangor, SEKIRANYA Selangor tidak lagi menjadi sebahagian dari Malaysia…dan apakah kesudahannya perbicaraan KES LIWAT Anwar Ibrahim di Mahkamah Rayuan atau Mahkamah Persekutuan yang terletak di Putrajaya, Malaysia.

Aku ‘mencampak’ andaian-andaian ini kepada rakyat dan Kerajaan BN Malaysia, supaya Kerajaan BN kita sentiasa bersedia menghadapi sebarang kemungkinan, dan tidak ‘caught by surprise’….atau ‘caught with pants down’.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s