Saranan Buang Identifikasi Bangsa – Apakah TS Joseph Kurup Mewakili Kerajaan?

TS Joseph Kurup adalah Menteri Di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggung-jawab terhadap PERPADUAN NASIONAL. Sehari dua lepas beliau dilapurkan ada menyarankan agar IDENTIFIKASI BANGSA dikeluarkan dari borang-borang rasmi Kerajaan. Beliau turut dilapurkan menyatakan rasa sedih kerana selepas 50 tahun merdeka, rakyat Malaysia masih lagi dipisahkan dengan IDENTIFIKASI BANGSA DAN AGAMA.

TS Joseph Kurup adalah Presiden Parti Bersatu Rakyat Sabah(PBRS), sebuah parti serpihan dari Parti Bersatu Sabah(PBS). Walaupun kedua-dua parti PBS dan PBRS adalah parti ‘perbagai kaum’ atau ‘multi-racial’, pada hakikatnya umum mengetahui bahawa majoriti keahlian kedua-dua parti tersebut adalah dari kaum Kadazan, iaitu salah satu kaum BUMIPUTRA SABAH.

Dari saranan yang telah keluar dari mulut TS Joseph Kurup sebagaimana dilapurkan oleh beberapa akhbar, timbul persoalan di kepala aku, apakah TS Joseph Kurup tidak ada sebarang perasaan KEBANGGAAN terhadap bangsanya sendiri, bangsa/suku kaum yang telah melonjakkannya menjadi seorang pemimpin politik peringkat nasional bertaraf MENTERI. Gambarkan jika beliau menjadi ahli parti-parti ‘multi-racial’ yang lain seperti DAP atau PKR, apakah beliau akan mendapat peluang untuk menjadi pengerusi DAP Sabah atau pengerusi PKR Sabah?

TS Joseph Kurup mungkin berniat baik untuk mencari suatu FORMULA PENYATUAN bagi keseluruhan rakyat Malaysia. Tetapi, sebelum beliau mewar-warkan apa-apa saranan atau formula, apakah beliau telah membuat kajian mendalam tentang APAKAH PUNCA SEBENAR masalah perkauman di negara ini…itu pun kalau betul ada masalah perkauman. Kenapa TS Joseph tidak menjenguk ke negara jiran seperti Thailand, yang mana sedang berlaku pergolakan politik yang amat serius….apakah kerana isu perkauman? Kalau beliau ingin lihat jauh sedikit, beliau boleh kaji PERTUMPAHAN DARAH sesama bangsa di Syria, Mesir dan Libya…apakah kerana isu perkauman?

Sejak penubuhan negara Malaysia, negara kita terkenal sebagai sebuah negara yang telah berjaya menguruskan kepelbagaian bangsa/kaum sehingga kekal aman, stabil dan makmur. Oleh itu, apakah bukti yang kukuh bahawa faktor KEPELBAGAIAN KAUM itu boleh membawa kepada huru-hara dan perpecahan. Malah, setelah kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1957, dan penubuhan Malaysia pada tahun 1963, penduduk berbagai bangsa, kaum dan agama di negara ini telah hidup di dalam keadaan aman dan harmoni, walaupun mereka kekal mengekalkan identiti bangsa, kaum dan agama masing-masing.

Soalan aku kepada TS Joseph Kurup, apakah jaminan beliau bahawa keadaan hubungan kaum di Malaysia akan bertambah baik dengan MENGELUARKAN IDENTIFIKASI KAUM di kalangan rakyatnya. Soalan aku berikutnya kepada beliau ialah, apakah saranan beliau berbentuk SARANAN PERIBADI, atau SARANAN MEWAKILI KERAJAAN?

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s