MH370 – Apakah Ada Unsur ‘ANWAR-LINKED’?

Kita seolah-olah sudah dibiasakan dengan suatu kenyataan, bahawa setiap peristiwa berunsur KEKECOHAN yang berlaku di negara kita sejak 10-15 tahun lalu, tidak sunyi dari mempunyai kaitan lansung atau tidak lansung dengan PERSONALITI PALING KONTRAVERSI di negara kita, iaitu ketua pembangkang di Parlimen Malaysia, Anwar Ibrahim.

Di dalam isu KALIMAH ALLH, Anwar Ibrahim adalah di antara beberapa pemimpin politik Melayu/Islam yang beriya-iya memberi muka kepada bukan Islam, khususnya penganut Kristian dengan mendakwa bahawa KALIMAH ALLAH boleh digunakan oleh bukan Islam. Walaupun kepimpinan Dewan Ulama PAS sendiri tidak menyokong pendirian Anwar Ibrahim, beliau seakan telah berjaya ‘menguasai’ Nik Aziz dan Hj Hadi untuk menyokong pendirian songsang beliau. Isu ini belum selesai dan bakal menjadi FLASH-POINT yang dahsyat antara umat Islam dan penganut Kristian di negara ini.

Kira-kira setahun lalu, kita rakyat Malaysia telah dikejutkan dengan peristiwa pencerobohan ‘Tentera Kesultanan Sulu’ di Lahad Datu. Di dalam pasukan keselamatan kita bersabung nyawa untuk menggempur para penceroboh, timbul berbagai-bagai berita tentang beberapa orang kanan Anwar Ibrahim, termasuk Sivarasa dan Tian Chua, telah berkunjung ke Manila beberapa bulan sebelum peristiwa tersebut untuk berunding sesuatu dengan kerabat Kesultanan Sulu…malah Anwar Ibrahim sendiri dilapurkan telah bertemu dengan bekas Pengerusi Moro National Liberation Front(MNLF) di dalam usahanya untuk mendapat sokongan rakyat Malaysia di Sabah yang berketurunan Moro dan ethnik-ethnik Muslim lain dari Selatan Filipina. Malah banyak pihak berpandangan bahawa Anwar Ibrahim telah ‘bermain dengan api’ apabila mengapi-apikan rakyat Sabah dengan tawaran kuasa autonomi jika PR menang PRU13 Mei tahun lalu.

Sejak 12 hari lepas, rakyat Malaysia dan seluruh warga dunia dikejutkan pula dengan peristiwa MISTERI kehilangan pesawat MH370 yang sedang di dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing. Setelah seminggu usaha-usaha ‘Searh and Rescue’ di Laut China Selatan, Selat Melaka dan Laut Andaman, Perdana Menteri Malaysia DS Najib Tun Razak telah mendedahkan rumusan pakar-pakar penerbangan dan satelit dari Amerika Syarikat dan Britain, bahawa pesawat MH370 telah diubah halatuju penerbangannya oleh ‘seseorang di dalam kapal terbang’. Beberapa jam selepas pendedahan tersebut, pihak polis dilapurkan telah memeriksa rumah juruterbang MH370, Kapten Zaharie Ahmad Shah, dan pembantunya, Fariq Abdul Hamid, selain dari menjalankan siasatan terhadap anak-anak kapal dan penumpang yang lain. Di rumah Kapten Zaharie, pihak polis telah menemui peralatan simulator penerbangan yang memungkinkan Kapten Zaharie memahirkan dirinya dengan semua lapangan terbang di seluruh dunia.

Semalam, kedua-dua Anwar Ibrahim dan Wan Azizah, telah memperakui bahawa mereka mengenal juruterbang tersebut. Sebelum itu, terdapat lapuran-lapuran dari beberapa akhbar luar negara bahawa Kapten Zaharie merupakan salah seorang penyokong ‘obsessive’ Anwar Ibrahim…sehingga beliau dilapurkan telah berada di Istana Kehakiman Putrajaya pada petang jumaat 7 Mac 2014, semasa Mahkamah Rayuan menjatuhkan hukuman penjara 5 tahun ke atas Anwar Ibrahim di atas kesalahan jenayah MELIWAT….dan keputusan hakim hanya dibuat hanya kira-kira 6 jam sebelum Kapten Zaharie dijadualkan mengendalikan penerbangan MAS MH370 dari KLIA ke Beijing.

Ingin aku ‘refresh’ ingatan kita semua bahawa KES LIWAT Anwar Ibrahim bermula pada tahun 2008. Bermakna, hukuman terhadap Anwar Ibrahim hanya berlaku lebih dari 5 tahun selepas mangsa Anwar Ibrahim membuat lapuran polis terhadap bosnya. Kita semua tahu tempoh masa begini lama adalah disebabkan siri penangguhan oleh barisan peguam Anwar Ibrahim yang diketuai oleh Pengerusi DAP, Karpal Singh. Kalau ditukar kepada hari, 5 tahun bersamaan dengan 1,825 hari. Ini bermakna Saiful terpaksa menunggu lebih dari 5 tahun atau 1825 hari sebelum mendapat keadilan.

Pada pagi Sabtu, 8 Mac 2014, keluar berita kehilangan pesawat MAS MH370. Tidak lama kemudian, beberapa blog pro-BN mula mendedahkan bahawa juruterbang Kapten Zaharie adalah seorang penyokong tegar Anwar Ibrahim…termasuk memaparkan gambarnya berdiri bersama seorang peguam Anwar Ibrahim, Sivarasa di dalam suatu program dipercayai program PKR.

Lantas, TERDETIK di hati aku…..setelah kes LIWAT Anwar Ibrahim tertangguh begitu lama, lebih dari 5 tahun….kenapa pada HARI YANG SAMA Anwar Ibrahim didapati bersalah oleh Mahkamah Rayuan Putrajaya, dan pada hari yang sama Anwar Ibrahim telah dijatuhkan hukuman penjara 5 tahun….pesawat MAS MH370, yang dipandu oleh seorang penyokong tegar Anwar Ibrahim, yang turut berada di Mahkamah Rayuan Putrajaya semasa hukuman ke atas Anwar Ibrahim dijatuhkan….tiba-tiba hilang dengan penuh misteri…

Apakah kedua peristiwa ini berlaku secara KEBETULAN? Atau apakah ianya hasil dari suatu perancangan yang rapi, yang telah memakan masa berbulan-bulan malah bertahun. Kita semua tahu Anwar Ibrahim adalah ‘Gift from God’, dan di antara kelebihannya ialah kebolehan merancang sesuatu jauh ‘ahead of’ pihak lain…malah berupaya merancang sesuatu yang TIDAK PERNAH TERFIKIR oleh pihak ‘musuh-musuh’ politiknya. Do not ever under-estimate Anwar Ibrahim…he is genius!!!

Sebagaimana dibincangkan oleh pakar-pakar penerbangan, sekiranya pesawat tersebut telah di ‘hijack’, terdapat banyak cara untuk juruterbang, pembantu juruterbang dan anak-anak kapal memaklumkan, atau sekiranya ‘under duress’ menghantar secara rahsia maklumat kepada Control Tower, malah kepada pesawat-pesawat lain.

Berdasarkan beberapa lapuran terkini, banyak pihak mula memikirkan apakah mungkin juruterbang sendiri yang ‘hijack’ pesawat tersebut…untuk mencapai matlamat-matlamat tertentu. Sekiranya ini benar, persoalan berikutnya ialah KE MANA pesawat ingin di bawa dan UNTUK TUJUAN APA? Dan, memandangkan ianya berlaku hanya 6-7 jam selepas Mahkamah Rayuan Putrajaya menjatuhkan hukuman penjara 5 tahun ke atas Anwar Ibrahim, persoalan di benak aku dan ramai rakyat Malaysia lain ialah, APAKAH KEDUA PERISTIWA ini berkaitan antara satu sama lain.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s