MH370 – Ku Seman Tidak Layak Menjadi Pengarang Utusan Malaysia

Utusan Malaysia adalah JURUBICARA UMAT MELAYU. Utusan Malaysia adalah LIDAH KEBENARAN di dalam memacu perjuangan umat Melayu dan mempertahankan hak-hak Melayu. Salah satu kekuatan Utusan Malaysia ialah memperkatakan yang benar, walaupun ianya pahit bagi mereka yang ‘allergic’ dengan kebenaran.

Namun begitu, semalam, penulisan Ku Seman di Mingguan Malaysia seolah-olah ingin merendahkan martabat Utusan Malaysia ke paras surat-surat khabar nyamuk seperti HARAKAH. Malangnya penulisan Ku Seman sudah tentu dilihat sebagai mewakili Utusan Malaysia.

Ku Seman boleh mengeluarkan pendapatnya di kedai mamak…itu haknya untuk mengeluarkan pendapat. Tetapi, sekiranya beliau ingin mengenengahkan pandangan atau imaginasi peribadinya di Mingguan Malaysia, beliau perlu mempunyai ASAS-ASAS yang kuat untuk menyokong pandangannya.

Di dalam mengaitkan CIA dengan peristiwa serangan ke atas WTC di New York, beliau menyoal, bagaimana pemberita CNN boleh merakamkan peristiwa tersebut secara ‘live’ sekiranya mereka tidak terlibat di dalam serangan tersebut? Apakah Ku Seman sendiri pernah melontarkan persoalan ini kepada wakil CNN untuk menjawab teka-teki yang timbul di kepalanya. kepada Ku Seman, aku ingin bertanya satu soalan mudah….sekiranya pihak polis boleh mendapatkan ‘tayangan’ suatu kejadian rompakan bank, apakah semestinya pihak polis terlibat dengan rompakan tersebut? Itu kita bercakap tentang CCTV…sedangkan CNN adalah agensi berita tercanggih di dunia….sekiranya mereka boleh meletakkan pemberita mereka di tengan medan perang, apakah susahnya untuk menghantar pemberita mereka ke WTC di dalam masa yang paling singkat setelah mendapat asebarang ‘tip off’.

Di dalam mengenengahkan ‘Teori Konspirasi’ CIA di dalam kes MH370, Ku Seman gagal sama sekali memberikan sebarang asas yang ‘credible’. Apa yang dia ketengahkan hanyalah IMAGINASI beliau semata-mata. Ku Seman kena faham bahawa Amerika berhadapan berbagai-bagai masalah yang jauh lebih besar dari kehilangan MH370, antaranya perbalahannya dengan Russia di dalam isu CRIMEA/YUKHRAIN, Pilihanraya Presiden di Afghanistan, dan lain-lain. Bagi Amerika, sudah memadai sekiranya sekutunya Australia mengetuai usaha mencari pesawat MH370 yang dipercayai terhempas di selatan Lautan Hindi.

Ku Seman tidak wajar sama sekali menggunakan kedudukannya di Utusan Malaysia untuk melayani khayalan peribadinya.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s