Kenyataan UMNO Celaka – PARIA DAP Wajar Ditahan Di Bawah Akta Hasutan

Seorang PARIA DAP telah membangkitkan kemarahan umat Melayu dengan mengeluarkan kenyataan ‘UMNO celaka’ di DUN Pulau Pinang, dan di dalam ceramah PRK Bukit Gelugur.

Majoriti umat Melayu adalah ahli-ahli dan penyokong UMNO. Oleh itu sebarang kenyataan ‘mencelakakan UMNO’ tidak dapat tidak akan mengguris hati umat Melayu dan menimbulkan kemarahan mereka.

Apa yang lebih mengguris hati umat Melayu ialah apabila perkataan ‘mencelakakan’ UMNO itu keluar dari mulut seorang PARIA yang nenek moyangnya adalah dari kaum pendatang ke Tanah Melayu ini. Apakah anak cucu kaum pendatang sudah begitu besar kepala sehingga berani ‘mencelakakan’ sebuah parti yang menjadi PAYUNG kepada umat Melayu. Presiden UMNO ialah DS Najib, Perdana Menteri Malaysia. Naib Presiden UMNO ialah TS Muhyiddin Yassin, Timbalan Perdana Menteri. Dan Naib Presiden terkanan UMNO ialah DS Dr Zahid Hamidi, Menteri Dalam Negeri.

Kemarahan umat Melayu mungkin di peringkat masih boleh dikawal. Umat Melayu faham bahawa negara kita ini ada undang-undang bagi membendung kenyataan-kenyataan yang boleh menimbulkan ‘backlash’, termasuk kenyataan ‘mencelakakan’ UMNO. Tetapi, sekiranya undang-undang tidak dikuatkuasakan sewajarnya, tidak mustahil umat Melayu akan bertindak di luar undang-undang.

Amat tidak wajar jika anggota-anggota Pemuda UMNO sahaja ditangkap dan disiasat kerana memasuki DUN Pulau Pinang untuk menyatakan kemarahan mereka terhadap kenyataan ‘mencelakakan’ UMNO…sedangkan PARIA dari DAP yang mencetuskan kemarahan tersebut sehingga kini dibiarkan sahaja, malah masih bebas mengulangi kenyataan ‘mencelakakan’ UMNO di majlis ceramah di luar DUN. Aku percaya, tindakan anggota-anggota Pemuda UMNO tersebut MEWAKILI perasaan jutaan umat Melayu di seluruh negara, yang sedang ‘menggenggam tangan dan mengurut dada menahan kemarahan’.

Umat Melayu menunggu suatu tindakan tegas dari Presiden UMNO, Timbalan Presiden UMNO, dan Naib Presiden UMNO yang juga Menteri Dalam Negeri, untuk tidak membiarkan sahaja kenyataan ‘mencelakakan’ UMNO berlalu tanpa suatu tindakan PALING TEGAS, supaya tidak ada lagi pihak yang berani sewenang-wenangnya ‘mencelakakan’ parti keramat umat Melayu ini.

Bagi aku, pihak PDRM juga perlu pro-aktif. Tak perlu tunggu arahan dari Menteri Dalam Negeri. KPN juga seorang Melayu, dan aku percaya dia pun berkongsi perasaan dengan majoriti umat Melayu yang begitu terguris dengan kenyataan ‘mencelakakan’ parti PAYUNG umat Melayu ini.

Jangan hanya cepat menahan anggota-anggota Pemuda UMNO. Sebaliknya gunakanlah AKTA HASUTAN untuk menahan dan membawa pihak PENGHASUT ke mahkamah.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s