Pimpinan Tertinggi PAS Perlu BACA SEMULA Rukun Iman

Sejak kecil, dan sejak di bangku sekolah, kita telah diajar asas-asas utama ajaran Islam, termasuk Rukun Islam dan Rukun Iman. Malah hal-hal berkaitan dua perkara ini merupakan ajaran Islam yang diulang-ulang melalui ceramah-ceramah agama di masjid dan surau.

Bagi tokoh-tokoh agama, termasuk para ulama dan pimpinan PAS, hal-hal berkaitan Rukun Islam dan Rukun Iman sudah tentu ‘kacang saja’ bagi mereka, atau ‘at their fingertips’. Bagi pemimpin-pemimpin tertinggi PAS, tajuk-tajuk seperti ini adalah ilmu-ilmu ‘basics’, sesuai untuk murid-murid sekolah atau para ‘mualaf’ saja. Tidak memeranjatkan, di dalam ceramah-ceramah kepimpinan tertinggi PAS, jarang sekali mereka berceramah tentang perkara-perkara ‘basics’ ini. Siapa pernah dengar Mat Sabu, Dr Hatta Ramli, Khalid Samad, Dr Dzulkifli Ahmad, Husam Musa dan para pemimpin ‘Erdogan’ PAS mentazkirahkan para pendengar ceramah mereka dengan perkara-perkara ‘basics’ seperti KEPERCAYAAN KEPADA MALAIKAT, KEPERCAYAAN KEPADA HARI AKHIRAT dan lain-lain ilmu asas seperti ini.

Tidak ramai yang akan pertikai bahawa ceramah-ceramah mereka hanya sekitar MENGHENTAM UMNO, MEMFITNAH UMNO, dan sejak beberapa tahun yang lalu, MEMBERI ALASAN-ALASAN UNTUK PERTAHAN KERJASAMA DENGAN DAP, sehingga sanggup dengan sewenangnya membenarkan bukan Islam menggunakan KALIMAH ALLAH.

Oleh kerana ilmu agama pemimpin-pemimpin tertinggi PAS sudah terlalu ‘advanced’, tidak mustahil mereka pun boleh lalai dengan perkara-perkara asas yang semestinya diyakini oleh setiap orang Islam, sebagaimana tersebut di atas.
Satu demi satu dari asas-asas perjuangan PAS sendiri mula diketepikan, termasuk Perlaksanaan Hudud dan Negara Islam.
Dr Hassan Ali, bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, telah disingkirkan, setelah mengambil pendirian tegas berhubung isu penjualan arak dan penyebaran agama Kristian di kalangan umat Islam.

Secara ringkas aku ingin tarik perhatian umat Islam, dari gelagat para pemimpin PAS meneruskan ‘tahalluf siasiyy’ mereka dengan DAP, terlintas di hati aku samada mereka masih yakin dengan kepercayaan-kepercayaan di dalam Rukun Iman. Semasa mereka berceramah di Teluk Intah, apakah mereka sudah lupa bahawa malaikat-malaikat Rakib dan Atid, berada di kiri kanan mereka, dan menulis mencatitkan apa-apa kata mereka. Sekiranya Mat Sabu masih percaya kepada adanya malaikat, beranikah dia bergelak ketawa dengan pemimpin-pemimpin kafir DAP sambil mempermainkan orang-orang Islam yang lain.

Kebetulannya, akhir-akhir ini banyak perkara-perkara tertentu dialami oleh kepimpinan tertinggi PAS, terutama yang melibatkan kesihatan. Aku minta maaf kepada keluarga bekas Menteri Besar Kedah. Apabila berlaku perkara mengejutkan terhadap beliau sehari dua sahaja selepas PRU13, hati kecil aku ada bertanya, ‘Apakah ini suatu peringatan dari Allah swt?’. Tidak dapat dinafikan, soal sakit demam dialami oleh semua orang termasuk kita semua. Tetapi apabila pemimpin-pemimpin tertinggi PAS silih berganti ke hospital sejak akhir-akhir ini, aku tidak dapat mengelak dari beranggapan bahawa apa yang terjadi ini BUKAN KEBETULAN, tetapi mungkin SUATU PERINGATAN dari Allah swt.

Tidak mustahil bahawa Allah swt ingin MEMBERI PERINGATAN kepada pemimpin-pemimpin PAS, tentang KEBESARAN ALLAH swt dan ALLAH MAHA BERKUASA. Secara tidak lansung, ini juga satu cabaran kepada mereka, APAKAH DAP ITU LEBIH BERKUASA DARI ALLAH?

Advertisements
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Tags: , , , , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s